Qui ha de netejar la Riera de Merlès?

Aquesta pregunta és “robada” del reportatge que la Meritxell Verdaguer va fer per a la rella. Recupereu-lo clicant aquí o mireu-ne la notícia feta per Vilaweb-Lluçanès. I responeu el què cregueu sobre aquesta temàtica, que afecta un lloc tant emblemàtic de la nostra comarca.

12 comentaris

 1. A veure si això s’anima…

  Primer, la gent ja no hauriem de ser tant porcs… que no costa res agafar la bosa de basura i portar-la fins a un contenidor.

  I com a proposta, tothom que en tregui un profit econòmic. Qui n’agafi aigua, campings, bars,…

 2. Jo si fos de Merlès estaria molt enfadat, però tampoc ho sé del tot.

  Quan vas a Platja d’Aro i embrutes la platja qui ho neteja? L’Ajuntament de Platja d’Aro, no? doncs potser que ho neteji l’Ajuntament de Merlès… o no…

 3. “Nani”, “no sóc de Merlès” i resta de gent que pugui llegir això (també per a veure si ajudem a fomentar el debat).,

  – Com fem que la gent sigui menys porca? I si, tal com passa, ho és?

  – Tothom qui en tregui profit econòmic. Vol dir que s’hi hauria d’implicar, per exemple, tots els pobles que en treiem aigua? Com ho plantejaríem?

  – Sobre relacionar-ho amb la platja de Platja d’Aro: allà, no ho conec gaire, però l’Ajuntament té ingressos per part del sector turístic (hotels, bars, restaurants..). A Merlès, això no passa. Així doncs, seria possible afrontar-ho per l’Ajuntament de Merlès?

  Va, a veure si rebem més aportacions.

  Gràcies als dos i a qui es vulgui animar! 😉

  Isaac

 4. El tema no és tan fàcil.
  Primer de tot comparteixo que la gent hauria de ser més educada, neta i polida i endur-se les deixalles. Amb això ho tindríem resolt.
  Ara bé, com que no és així, des de l’administració potser es podrien trobar fórmules per ajudar-los.
  Al parc natural d’Adamello-Brenta, a les Dolomites italianes vaig veure un exemple que es podria aplicar per ajudar. En els refugis, bars, restaurants,… hi havia uns paquets de bosses biodegradables que posava el parc i que servien perquè la gent les agafés, hi posés les deixalles i se les emportés fins als contenidros. En la mateixa bossa explicava que això servia per mantenir net el medi i també hi havia uns cartells que explicaven el mateix.
  Jo crec que l’administració no ho pot resoldre tot sinó que ho hem de fer entre tots.
  A més, Merlès no és d’un únic municipi. Són diversos. No podem carregar al pobre ajuntament de Merlès la neteja de tota la riera. Ni pot ni ha de fer-ho.
  Segur que hi ha moltes més maneres però el què és indiscutible és que no és més net i endreçat qui més neteja i endreça sinó qui menys embruta i desendreça. Per tant, apliquem-ho aquí.

 5. A partir del facebook he rebut les següents aportacions:

  – Jordi: els porcs que l’embruten! i sinó, que toquin la butxaca als de camping amb algun tipus d’impost per danys i perjudicis! I que consti que no dic que la gent que ve de fora no hi tingui cabuda, simplement penso que el medi – sigui teu o no – s’ha de respectar al 100%! Al Lluçanès, de verros no en volem!

  – Josep: issac estic amb tu…la nostre estimade riera ..que ens ha fet passar els millors estius …

  – David: lauria de netejar tota aquesta xusma que la embruta!!! Perque venen aki i es pensen que tenen dret a tot i a mes a mes enkara porten lleis, no tenen el valor que podem tenir nosaltres de la nostra riera, tota la vida i hem anat, i ara resulta que depen de quin dia i vas enkara et miren malament!!!! Si pogues dir tot el que penso….. No cal.

 6. No es podria derivar la neteja al consell comarcal o a la diputació perquè se n’encarreguessin ells si no hi ha diners? No sé com funciona, per tant deixo la pregunta oberta a l’aire. Això sí, si al costat hi ha un càmping i se sap que la brutícia prové d’allà, hauria de pagar unes taxes per la neteja.

  D’altra banda, no crec que la gent que ho embruti ho netegi, per tant els hi hauriem d’habilitar papereres, posar cartells informatius, etc. perquè sigui més difícil que llencin coses.

  Ja sé que fa bastant ràbia de gastar diners per culpa de gent que fa malbé el medi ambient, però és de les poques maneres per solucionar aquest problema.

 7. Hola a tothom,
  en primer lloc felicitats per promoure debats com aquest. En el meu cas i com un dels alcaldes afectats he de fir que la Riera de Merlés, passa per 7 municipis, si no m’equivoco, per tant, problema de tots, però a més és un espai natural protegit, de manera que ens correspon a tots, complir amb aquesta protecció. I aixó és fàcil de dir i complicat de fer-ho complir.
  Al nostre país, falta conscienciació col.lectiva. Sovint diem el que és de tots, no és de ningú, per tant fem el que volem. Hem d’avançar en matèria de sentiment de comunitat i de preservació. I mentrestant, hem de continuar netejant la brutícia, sumant esforços dels ajuntaments, particulars, voluntaris, i altres administracions. Aquí, sobretot hauria de passar al davant la Generalitat que és qui va declarar espai protegit , i hauria d’ajudar a la preservació, control i sancionament, amb una vigilància autèntica, i no esporàdica com fins ara.
  I evident, la millor manera de tenir la Riera neta, és no embrutant-la. Així en podríem gaudir tots, sense posar-la en perill. Cordialment. Alcalde de Borredà

 8. Es necessita una bona campanya informativa, amb agents que parlin amb els visitants explicant qué fer amb les escombreries. Tambè reforçar la netega: tothom embruta el que troba brut però costa més embrutar el que trobem net. Amb dos o tres anys de vigilància i esforç serà suficient per educar a la població, pero s’ha de fer ja, abants de que el tema estigui descontrolat.

 9. La riera de Merlès és com de tothom i la qüestió no és qui l’ha de netejar, sinó qui és el que l’embruta. Què costa agafar llaunes, plàstics i de més que s’ha fet servir i llençar-ho allà on toca?
  Potser una mica més d’informació amb cartells i coses així pot mig solucionar les coses..

 10. La veritat es que fa pena la riera i el que l’embruta te tant poc cervell que encara que tingui un cartell devant seguira embrutant.El tema dels contenidors,ja vaig parlar amb algun alcalde i el cost el feia inviable.Per mi la sol.lució efectiva i economica seria posar un vigilant als punts on més gent circula i pagar-ho entre tots els municipis.Potser amb dos o tres persones tindriam la sol.lució al gran desastre .He dit

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*