carnaval vs carnestoltes. Festa a Prats!

Des de sempre he estat equivocat. O si més no, una mica confús. Sempre havia cregut que “carnaval” era el que en diem, una espanyolada, i que el més correcte era anomenar tota aquesta disbauixa de disfresses “carnestoltes”. Doncs anava mal encaminat. “Carnaval” és correctíssim en català i es refereix al període de temps que ara mateix estem a punt de viure i, en canvi, “carnestoltes” és el que es refereix al rei, a la figura. M’ho va explicar la Roser, i he buscat una mica més (per exemple, definicions al diccionari: carnestoltes / carnaval). Als Països Catalans, sembla que el temps va portant a que “carnestoltes” també es faci servir per referir-se al període. (segueix llegint…)

En tot cas, a Prats, diumenge serà l’acte central del Carnestoltes -en diem així, quan segurament n’hauríem de dir carnaval- (veure esdeveniment al facebook). Hi serem activament. Recordem que durant tota la setmana s’ha organitzat la “setmana blanca 2011: carnestoltes geganter“, en la que han participat un pilot de nens i nenes pradencs, per a realitzar una disfressa que, en principi, lluïran diumenge. La disfressa en qüestió és de Vicenç i Àgata, els gegants de Prats. Tot plegat per seguir celebrant el seu 25è aniversari.

Esteu, doncs, tots convidats a participar al Carnestoltes de diumenge a Prats, que de ben segur serà espectacular, amb una cercavila al migdia completa de carrosses, liderades pel rei carnestoltes, i gent de totes les edats! Evidentment, també, amb els gegants i grallers de Prats. Al migdia hi haurà dinar, i a la tarda més gresca.

Des d’aquí, un agraïment i felicitació a tota la gent que farà possible aquesta festa, a la que ha portat a terme la setmana blanca gegantera, i a tothom que dedica a tot plegat els seus esforços. Pel poble.

4 comentaris

  1. Gràcies Isaac, la veritat és que des de sempre havia tingut aquest dubte i tu l’acabes de resoldre de manera molt correcta. En els meus escrits sempre havia tingut el dubte d’escriure “Carnestoltes o Carnaval” doncs en molts llocs apareix tant una paraula com una altra per anomenar aquesta festivitat.
    De nou, t’has superat!!!
    Gràcies!, quan pugui et faig arribar les fotos dels petits Vicençs i Àgates; senzillament genials!!! Una abraçada,
    Yolanda Roset

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*