Com explicar aquest país als estrangers

L’altre dia vaig acabar de llegir el llibre de Matthew Tree que porta per títol “Com explicar aquest país als estrangers“. Tal com explica a la contraportada (primer que es llegeix de tots els llibres…) “els estrangers que vivim aquí sabem molt bé que és més difícil explicar Catalunya (i no parlem dels Països Catalans) als nostres compatriotes que fer que un camell passi per l’ull d’una agulla“. A partir d’aquesta idea, imagineu-vos de què va el llibre.

És un recull d’articles (la gran majoria breus) que ha anat publicant l’autor durant els últims anys. Alguns queden obsolets pel què ha anat succeïnt després, encara que recordar el que marcava llavors l’actualitat no és dolent recordar-ho, i no és sobrer saber com ho valorava i explicava l’autor. I és que combina actualitat i història. Molts estan carregats d’anècdotes o dades noves que fan reflexionar a qualsevol que ho llegeixi. D’altres et segueixen carregant d’energia i responsabilitat en la tasca d’explicació i pedagogia de cara en fora per poder assolir la nostra plena sobirania nacional.

Alguns porten polèmica i ho explica obertament. És exageradament respectuós amb les opinions dels altres, i contundent amb les seves. Clar i explícit, la contribució d’aquest català amb nom anglès i de procedència britànica a l’alliberament nacional em sembla exemplar.

És lleuger de llegir, per la brevetat dels articles, per la diversitat de temàtiques i per com les enfoca. Us el recomano.


 

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*