Per la llengua catalana, mobilitzem-nos!

A Prats de Lluçanès segurament ens sembla increïble que el català estigui en perill. Aquí no es nota. Tothom l’entén (bé, pràcticament tothom). Tothom el parla i el que no ho fa és perquè no vol (molt poca gent), però segueix entenent-lo.

El català és a tot arreu. Al pati de les escoles també. No se li ha acudit a ningú fer una obra de teatre en castellà, i no passen pel·lícules en aquest idioma perquè no tenim cinema. No se li ha acudit a ningú tampoc -de moment- obrir una botiga i retolar el cartell en castellà. Quan a algú se li acudeix fer un cartell anunciador en castellà -cosa que ha passat comptades vegades- la gent se’l mira malament. No recordo si a la rella, la revista comarcal del Lluçanès, ha sortit mai un article o anunci en castellà; segur que ens el miraríem també malament. Ara bé, també s’ha de dir que tothom, absolutament tothom, entén el castellà, i el parla més o menys bé. El castellà no està en crisi, perquè a les escoles s’ensenya i el que ens ve de fora ja segueix una altra dinàmica.

Amb això vull dir que encara que ens sembli increïble, la nostra llengua tan forta i arrelada a alguns territoris com el nostre, en d’altres està en perill. I no podem abaixar els braços, des d’on sigui i com sigui, hem d’enviar el nostre suport, hem de mostrar el nostre rebuig a mesures pròpies de l’època de la dictadura. Mesures que amb l’excusa de la crisi serveixen per anhorrear-nos com a poble. Al País Valencià fa massa que dura, i a Les Illes carreguen fort. Al Principat de Catalunya, estic convençut que segueixen el mateix pla (encara que a un altre ritme, per la dinàmica política).

Envio tot el meu suport a Jaume Bonet, que porta ja vint-i-set dies en vaga de fam; a la manifestació que hi va haver divendres a Barcelona, o ahir a Palma (multitudinària!). I recordar que l’eina que tenim és també la mobilització, sortir al carrer i reivindicar el què és nostre! Des de llocs on sembla que no tinguem aquest problema, hem de sumar forces arreu de la nació per a defensar la nostra llengua, tan important per a tots nosaltres.

 

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*