ERC: emprenem el camí d’Europa (comentari, enllaços i fotos)

Aquest passat cap de setmana, Esquerra Republicana de Catalunya va celebrar l’ Escola de Tardor 2013. Amb el títol “El camí d’Europa” vam posat el focus de “l’ànalisi i el debat vers el paper d’Europa en el procés per decidir el nostre futur polític. Perquè les implicacions europees del procés a Catalunya són diverses i essencials”.

L’obertura va anar a càrrec del President d’ERC Oriol Junqueras.

A continuació, i presentats per l’Agnès Russiñol, vam tenir les aportacions de Germà Bel (Reptes i perspectives de la política econòmica europea), i de Matías Carnero (El model social europeu i la sostenibilitat dels estats del benestar: una visió des del món del treball). Dues intervencions que van servir per situar-nos, cadascuna des del seu àmbit ben diferenciat, dues perspectives interessants i necessàries per a entendre dinàmiques, estratègies i reptes que tenim per davant. Bel va deixar anar alguna frase, referint-se a Espanya com “Si has fracassat, millor no donguis lliçons, i aprèn dels que van millor”; i Carnero “Las relaciones laborales no han sido las culpables de la burbuja inmobiliária, ni de la caída de Lehman Brothers”. I el prec que va fer a Junqueras per a finalitzar la seva intervenció: “Más allá del color político, por favor Oriol, que alguien acierte!”.

El migdia de dissabte va reunir a tres persones que han tingut i tenen molt a dir en política parlamentària europea. Moderats i preguntats per la Rita Marzoa, i amb el tema “L’acció política catalana en les institucions europees: noves perspectives davant el procés“, van intervenir el Ramon Tremosa, el Raimon Obiols i l’Oriol Junqueras.Van parlar de la importància de vertebrar iniciatives catalanes conjuntes al Parlament Europeu, de reptes de futur de la UE, de les institucions europees, de la consulta per la independència, del procés, d’eleccions… Pressionats per algunes preguntes de la moderadora, el debat va ser carregat d’actualitat també.

A la tercera taula, ja a la tarda del dissabte, vam tenir dues intervencions magistrals, amb Pere Vilanova (Les claus de la geopolítica catalana en la comunitat internacional) i el Carles Boix (Oportunitats i esculls en la justificació internacional del procés). Els va presentar el Jordi Solé. Vilanova va deixar clar que no haviem de barrejar l’anàlisi estratègica i la comunicació política, i va dir que “la política té a veure amb la gent i la geografia, i les xarxes no ho han modificat”. Boix va parlar de la secessió (pactada i no pactada), de l’argumentari exigent i coherent que hem de fer. I referint-se a Europa, va dir que “no és una Europa de pobles, és una Europa dels estats”.

Diumenge, vam començar amb la ponència de l’Albert Royo (Diplocat), presentat per l’Eli Nebreda, parlant-nos dels eixos d’actuació com a diplomàcia pública. Va admetre que hi ha una gran hiperactivitat de cara a l’exterior; que les ambaixades espanyoles intenten obstaculitzar l’acció catalana exterior, malgrat dir també que per molts obstacles o lleis que hi posin, no aconseguiran impedir la tasca. Referint-se al reconeixement internacional va dir que hi ha algunes reaccions positives, però que “hi hagi simpatia, no vol dir que facin res pel procés”. “La comunitat internacional és pragmàtica. Els marcs legals es deriven d’una realitat”. A més, va explicar que la independència és una oportunitat per a refundar Espanya, i va parlar d’altres iniciatives com @ThIscatalonia, @CatalanVoices, o  @Sweden.

I de la taula “Reptes en la promoció internacional de la causa catalana”, amb Anna Aroca (Plataforma Help Catalonia); Kolja Bienert (Horitzó Europa); Martí Estruch (Programa Eugeni Xammar) i Salva Garcia-Ruiz (Col·lectiu Emma). Tots ells ens van exposar el treball que porten a terme des dels seus àmbits. I van dir coses com “sense coneixement, mai tindrem reconeixement”; “l’11 de setembre del 2012 va visualitzar Catalunya a l’exterior”; “hem d’aconseguir explicar perquè la independència de Catalunya és bona per a Espanya i per a Europa”; “hem d’aconseguir parlar de tu a tu amb tots els estats”; “volem democràcia”; “hem de començar a pensar com serà el país després de la independència”; “el Conseller Mas Colell és un actiu per explicar Catalunya al món: és pedagògic i té credibilitat”; “ens hem curat de la basquitis”; “sóc europeïsta però la UE cal canviar-la”; “ningú no mourà un dit per a nosaltres, la prioritat és guanyar aquí”.

La cloenda va anar a càrrec del Vicesecretari General d’Acció Política, Cesc Iglésies, que va parlar de que ens hem d’acostumar a afrontar els debats que tinguem com a europeus. Va destacar, a més, que la nostra arma és la legitimitat, que som independentistes abans que demòcrates, i que aquest nostre projecte de democràcia és una causa guanyadora a Catalunya i a Europa.

Tota la jornada va tenir una gran participació i, sobretot, acció de part del públic, i és que les ganes de preguntar i debatre van ser protagonistes durant els dos dies. Una temàtica i aportacions molt interessants, que crec que ENS FA MÉS PREPARATS I MÉS LLIURES!

Des d’aquí, un gran agraïment a tothom que ho va fer possible.

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*