ETA ha de demanar perdó. L’Estat Espanyol també.

Amb el que sembla que ja fa molts dies que va passar però no en fa tants (l’anunci de l’aturada definitiva de l’activitat armada d’ETA), amb les tantes moltes lletres escrites i llegides, els reportatges de tot tipus realitzats, i sabent que n’hi ha de tots colors, que jo no en sóc pas expert ni coneixedor proper, però sí interessat i amb dret a dir-hi la meva. I, tot i que amb molts interrogants oberts per aquesta nova etapa, em centro en una paraula: el perdó.

Demanar perdó per mi té connotacions un pèl religioses (o del tot cristianes), però la paraula com a tal s’ha de fer servir en aquest cas. Potser podríem parlar de “reparar el mal fet”, “recuperar la memòria dels que van morir”, etc.

Joan Tardà ho va escriure al twitter. “Cal exigir a ETA demanar perdó víctimes, però també al Rei i a Fraga x assassinats i crims d’Estat. Tacats amb sang innocent, uns i altres”.

L’Estat Espanyol ha de demanar perdó pel franquisme i pels anys viscuts (a tot l’Estat. Pels assassinats, la repressió, la injustícia). Ja en la mal anomenada democràcia, i centrant-nos més a Euskal Herria, per la repressió als presos polítics de l’esquerra abertzale i pel dany causat per motius polítics (aquí cal afegir-hi l’Estat Francès).

Cal demanar perdó i dialogar. No pot ser que es visqui d’esquena a un conflicte polític que el que vol és arribar a portar la plena llibertat nacional d’un territori.

ETA ha fet molt de mal. La seva lluita armada no tenia sentit. L’Estat Espanyol, amb l’escusa de disposar del monopoli de la força, també.

I és que matar per a qualsevol motiu ideològic em repugna. És deplorable i no ha de tornar a passar. ETA ho ha deixat de fer fer. Els franquistes i Espanya, en teoria, també. Que els hereus encara vius (el Rei, Fraga…) i tant persistents responguin!

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*