JUSTÍCIA! Crònica (amb fotos) d’una jornada reivindicativa

Ahir, 15 d’octubre del 2013, es commemorava el 73è aniversari de la mort del President Companys, afusellat el 1940 per les forces franquistes després de ser capturat per la Gestapo a França.

El dia el vaig començar anant al Fossar de la Pedrera a Montjuïc, que va ser utilitzat de fossa comuna per a les víctimes de la repressió franquista, i on hi ha la tomba del President Companys. Allà, vam fer l’ofrena floral a la tomba, i la Secretària General d’ERC acompanyada de la filla de l’advocat de Companys van dirigir unes paraules emocionades per a reclamar justícia.

Un dels elements centrals va produir-se a Buenos Aires, Argentina, on ERC de mà del company Diputat al Congrés de Madrid Joan Tardà, acompanyat de l’osonenc Toni Bou i la maresmenca Blanca Arbell va presentar una querella contra l’Estat Espanyol pels crims contra la Humanitat. Podeu seguir per tuiter tots els passos que ha fet. Es tracta de recórrer a la justícia internacional per aconseguir precisament la justícia que l’estat espanyol ha negat. Llegiu aquí la completa entrevista que Vilaweb va fer a Tardà, que permet situar-se ràpidament i entendre l’acció.

Precisament al Congrés dels Diputats, el també diputat Alfred Bosch, demanava uns minuts de silenci de record a Companys, i va ser respost amb mofa i algun “Viva España”, escolteu la seva resposta.

Ahir també vaig tenir ocasió de participar a la tertúlia del programa “Angle Obert” del canal osonenc “El 9 tv”, on primer de tot vam parlar del cas de Companys i de la querella, posant èmfasi als alcaldes d’ERC del territori que també van ser afusellats pel franquisme, com el Pere Gorchs de Perafita (repasseu el treball de la Fundació Irla titulat “El Franquisme contra Esquerra“. A la tertúlia vam tractar diversos temes d’actualitat, i la podeu veure a partir del minut 35 aquí.

I per acabar, vam fer l’acte d’Homenatge al President a Prats de Lluçanès, a l’esplanada de Lurdes. Participat i emotiu, jo mateix em vaig encarregar de fer la presentació, tot explicant precisament la querella que ERC presenta a l’Argentina emparant-se a la justícia internacional. Llavors, vam llegir poesia; en aquest cas, les encarregades de recitar van ser la Roser Reixach, la Yolanda Roset, la Montse Juvanteny, la Judit Pons i jo mateix. Vam llegir Apel·les Mestres, Ventura Gassol i Salvador Espriu. A continuació vam llançar les salves en honor al President i vam cantar Els Segadors. Per a cloure, vam fer un tast de coca i llonganissa, acompanyat de cava.

 

Un dia per al record, la memòria històrica i la reivindicació.

Aquest poble necessita justícia, aquest poble vol llibertat.

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*