“yo hablo en español, normal”. Doncs moltes gràcies.

El que explicaré no és nou, i és prou sabut que passa en moltes ocasions, però no per això he d’estar-me d’explicar-ho.

Rebo una trucada (com altres dies) del 900 10 10 10. Telefónica que em vol fer una oferta, com tantes vegades. La noia adreçant-se a mi en español, com sempre fan (és el seu idioma oficial).

En ocasions, he de dir que quan sol·licito ser atès en català en aquesta companyia em passen a un operador/a que efectivament l’entén, i he estat atès correctament. Però en aquesta ocasió no. Amb el seu idioma, em desitja un bon dia i em comença a fotre el rotllo d’una nova oferta que no m’interessa. Jo, però, sóc respectuós, l’escolto, l’aturo i li demano, en català mateix, si puc ser atès en aquesta llengua. La noia, em diu “No, yo hablo en español, normal!“. Llegit potser queda prou bé. Però ho haguéssiu sentit amb les meves orelles, ho haguéssiu notat, la cosa empitjora. Ho va dir amb un to que repugnava, amb un despreci impressionant. I havia entès perfectament la meva pregunta!

Davant de la mal educada resposta, i tenint en compte també que era ella a qui li interessava que jo l’escoltés, li vaig dir que “moltes gràcies, però que amb ella no tenia res a dir-li”. I em va entendre perfectament una vegada més, perquè va penjar de seguida.

Sóc catalanista, independentista, roig, separatista (i més coses). Sí. Però no sectari. Sóc respectuós. Sóc cosmopolita. Sóc obert. Entenc i parlo el castellà (ho hauria de fer millor, ho sé). Entenc que no tothom parli català a l’Estat Espanyol. Però penso que, eh que volen fer clients catalans? Doncs que millorin aquest aspecte. No es pot tolerar que no ho facin!! I en cas que hagin de respondre, que ho facin de forma educada, si us plau.

Em vaig sentir francament malament. Bàsicament perquè a aquesta gent els dóno bastants calers cada mes.

Ja està. M’he desfogat. I estic convençut, com he dit al principi, que no és una situació malauradament gens novedosa, i que s’hi ha trobat tantíssima gent. Doncs denunciem-ho!

5 comentaris

 1. La verdad es que hay gente con muy mala educacion,yo pienso que hay que respetar todas las clases de lenguas.Yo no se hablar catalan,pero lo intento entender.Ya ves lo que son las cosas, soy valenciano y no hablo ni el valenciano,y esque se me dan muy mal los idiomas.El unico idioma con el que soy todo un hacha es el castellano (no tengo ni una sola falta de ortografía).Aunque te digo con total sinceridad, que si me gustaria aprender a hablar catalan,pero necesitaria un profesor con mucha paciencia ya que por desgracia soy muy torpe con los idiomas,y no se si conseguiria su cometido. Saludos y perdona por escribirte en castellano,esque se me da mejor y me expreso mejor.

 2. Jorques, també ho sóc jo d’hispanoparlant de naixença, i valencià com tu. I un dia vaig creue que això podia canviar. Som qui som però no és etern. Podem millorar i eixamplar els nostres coneixements. Tampoc sabíem fer l’amor i mira que s’hi esmercem per a aprendre’n des de ja sent adolescents…però continuem aprenent-ne tota la vida.
  I ho trobem ‘normal’ aleshores, ¿perquè no aprendre un idioma que podem fer un ús continuat? Quan sols sabia español, semblava que ningú no sabia parlar català a València, ara que en sé, i amb ell un parell més, més o manco, sembla que la meua vida a la ciutat puta i desmemoriada transcorre en un 80 % en aquesta llengua. Mai m’ho hagura pensat fa 30 anys.
  La mala educació, i en això discrepe, no és de la telefonista, és la mala educació rebuda pel sistema -español- que no n’usa el(s) idiome(s) sinó com a ‘arma arrojadiza’.
  Una salutació cordial a tothom.

 3. Lamente disentir. Jo no sóc separatista, jo sóc unionista: vull la unió de tots el Paisos Catalans!
  En la resta del que escriuviu totalment d’acord.
  Per a Juan Ramón:
  No sé on vius però si preguntes segur que trobes gent disposada a ajudar-te. I de franc!

 4. Isaac, saps qui sóc?
  Et sona un jove que va situar Prats de Lluçanès a la futura comarca del Lluçanès a Donosti?
  Collons, poc m’esperava que un blog així! M’agrada saber que hi ha gent com tu pel Lluçanès!
  Un plaer!

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*