4 de juliol: 20 anys

Avui 4 de juliol del 2014 fa 20 anys que es va encendre el gran incendi que va afectar la Catalunya central.

Els que ho van/vam viure de prop, no ho oblidaran/oblidarem mai. Igual que jo no oblidaré mai la sensació aquella de saber que el pare i el tiet hi eren (com tants altres pagesos i persones voluntàries, al costat dels bombers), que arribaven al Soler exhausts, i veure el cel rogenc sabent que just l’altra banda de la carena era tot encès, i que les cendres quèien al costat del bestiar de casa. Cadascú té les seves vivències, traumes i records, la immensa majoria massa tristes (jo encara algun dia mal somiant veig com les flames arriben a casa, un fet que alguns ho van patir a la seva).

Les conseqüències de tot allò 20 anys després són encara ben visibles al territori.

20 anys després, tots estarem d’acord que allò va canviar-ho tot. A part del paisatge, els bombers no són el mateix, les ADF’s no són el mateix, els pagesos no s’ho miren igual. I som lluny segurament d’haver-ne après prou, i de ser conscients de tot plegat. Però m’agrada pensar que n’hem après molt; i és ben cert.

Al mateix temps, em sembla que encara podem millorar molt, sobretot amb aspectes de gestió dels boscos, que també estarem d’acord que és clau. La part de prevenció, que va des de la gestió que dèia fins al respecte que li hem de tenir tots. Reflexionem-hi…

Per últim, voldria enviar unes paraules d’homenatge i record a tots el que ho van donar tot per salvar el que van poder, des dels veïns, els bombers a l’últim dels voluntaris.

I us convido a mirar el Sense Ficció de TV3 d’aquesta setmana clicant aquí, que malgrat parlar de l’incendi de fa 5 anys a Horta de Sant Joan, serveix per veure o entendre com van marcar aquells incendis del 94, i també els del 1998.

(a continuació, us deixo amb un escrit que vaig fer fa 7 anys aquí, una imatge del perímetre afectat, una d’un moment de l’incendi, i la cançó “això es pot salvar” de Sau):

incendis94perimetre

 

incendis94bombers

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*