A costa d’una consulta

(article publicat a Osona.com)

A COSTA D’UNA CONSULTA

La democràcia imperfecta que tenim es pot millorar molt, precisament per això em sembla imperfecta. Cal aprofundir en molts aspectes de participació, de coparticipació, de poder fer-nos corresponsables de tots dels assumptes públics; hem d’empoderar-nos com a ciutadania. Però més enllà de les paraules i proclames, ens hi hem de posar, i ho hem d’aconseguir.

No ho canviarem d’un dia per l’altre, ni de cop, perquè és necessari un pacte social i polític potent que cal anar gestant, sense encantar-nos gaire, i perquè és imprescindible fer-ho. Em sembla que ho podem anar fent -i s’està fent- des de les institucions més properes com són els ajuntaments, però també des d’entitats, associacions i partits polítics. Ho podem fer en assumptes globals, i en assumptes concrets. Per això, la consulta per la independència del país -per exemple- ha de ser també un exercici d’empoderament de la ciutadania, just.

Amb això, però, no cal frivolitzar ni utilitzar ara una consulta com a excusa o per a distreure en temes concrets. Així com a bolets. Per això, em sembla frívol deixar-ho anar com qui no vol la cosa amb temes com els Jocs Olímpics d’hivern, els assumptes fiscals a Madrid, o el Lluçanès, sovint de forma unilateral i a voltes també responent a altres criteris que no precisen saber l’opinió de la ciutadania.

En el cas del Lluçanès, la pilota està sobre una altra teulada. No ha de fer cap por jugar-la político-institucionalment i donar als lluçanesos i lluçaneses el que han demostrat, i necessiten; també a nivell institucional. Tal com va dir la diputada Marta Rovira a la taula de partits que es va fer dijous passat a Prats de Lluçanès: “El Lluçanès ja ha decidit: vol ser comarca”.

I tornem a l’inici. Construïm eines d’empoderament, de participació i corresponsabilitat; i fem-ho seriosament, sumant esforços. Perquè llavors no cola que els que, per exemple, neguen sistemàticament any rere any uns pressupostos participatius per al seu ajuntament (ni tan sols accepta la participació d’altres grups polítics), o l’elaboració de taxes, o d’un pla de comunicació, o d’un estudi sobre recollida d’escombraries (temes que haurien de ser fàcilment oberts a participar) proposin una consulta ciutadana per un tema que la ciutadania fa anys que s’ha pronunciat.

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*