al Lluçanès: el Ball de Cinquagesma i els seus orígens

Abans d’ahir, dilluns de 2a Pasqua, es va tornar a ballar el “Ball de Cinquagesma“al Lluçanès, però una vegada més la pluja va impedir que es fes al voltant de la Pedra Dreta, així que es va fer a la Sala Polivalent de Prats de Lluçanès.

A les 5 de la tarda, berenar de coca, llonganissa i xocolata va obrir la trobada; seguidament, al voltant de les plantes que ajudaven a imaginar la Pedra Dreta al mig es va fer el Ball de Cinquagesma al ritme de la cançó del “Bon Caçador”, tot plegat amb un bon nombre de balladors i cantadors (podeu veure el vídeo a continuació). Després, van venir unes actuacions especials: un de molt jove -Aleix Sabata, de 8 anys- va tocar dos temes amb la trompeta; i un de molt gran -Lluís de la Costa, de 90 anys- amb l’acordió. Per acabar, ball al so de diversos acordions per arrodonir la festa que, malgrat el temps, va tornar a ser prou participada.

A continuació, doncs, us deixo amb el vídeo del ball d’enguany. I a sota, un interessant text de la Roser Reixach explicant la diada. Li agraeixo que me’l fes arribar, i a ella i a tot el grup de Dansa i Tradició un gran reconeixement per la tasca que fan.

BALL DE CINQUAGESMA

La Pasqua Granada, coneguda també com a segona Pasqua, és una diada festiva a molts indrets de Catalunya. S’escau cinquanta dies després de Pasqua, i per aquest motiu es coneix com Quinquagèsima, Cinquagèsima, Cinquagesma o Cincogesma.(segueix llegint…)

Segons el folklorista Joan Amades, i partint del material recollit per Josep M.Vilarmau, de Sta. Maria de Merlès, en aquesta data de la segona Pasqua s’havia fet un ball rodó de parelles amb una tonada de la cançó El bon caçador. El ball es feia al voltant de  la Pedra Dreta, als afores de Prats, en terme municipal de Lluçà, i sembla que havia estat viu fins a finals del s.XlX. El mateix Amades també explica que la gent que hi assistia collia herbes aromàtiques  per deixar-les al peu del monòlit i havent dinat es ballava un contrapàs seguit d’aquest ball rodó.

La festa va estar recuperada l’any 1988 pel grup Germanor, en col·laboració amb el Col.legi Públic Lluçanès, i comptant amb l’assessorament de l’Esbart Català de Dansaires de Barcelona. El ball es va presentar el mes d’abril dins les jornades culturals d’aquest centre d’ensenyament i va anar a càrrec d’un grup d’alumnes de primària.

Aquell mateix any, l’Enric Deitg, de Prats de Lluçanès, que llavors tenia noranta anys, va explicar que recordava una festa al voltant de la Pedra Dreta però en diferent data. Segons ell, el dissabte de Rams, la gent de Prats recollia romaní a prop d’aquest lloc i el col·locava al terra al voltant de la Pedra Dreta. També va dir que feien un berenar i un ball i tot seguit tornaven al poble.

L’any 1989, la festa es va traslladar al diumenge de Rams i es va ballar davant de l’església parroquial al migdia.

Van passar uns anys sense que es tornés a celebrar la festa i el 1994, el grup Dansa i tradició va considerar convenient dinamitzar-la de nou. Des de llavors, cada any el dilluns de la segona Pasqua a la tarda s’ha fet el ball de Cinquagesma amb una notable participació tant de balladors com de cantadors.

Actualment, per aquest ball rodó es fan dues rotllanes concèntriques sense parelles però amb un nombre parell de balladors. Es volta en diferents sentits i en alguns moments s’entrellacen els braços de tots els participants fent una única rotllana.

La festa sol acabar amb una sessió improvisada de cantadors i músics dels voltants i en els darrers anys, després del berenar es fa un ball que s’allarga fins a la vesprada.

 

Roser Reixach. Dansa i tradició. Prats de Lluçanès

1 comentari

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*