Aquest cinisme és sobrer

Article publicat a El 9 Nou divendres passat, dia 27 d’abril del 2012.

Aquest cinisme és sobrer

L’oficina que el Departament d’Agricultura té a Prats de Lluçanès no ha tingut una vida fàcil. El fet de que el Lluçanès no disposi del reconeixement oficial de comarca, ha comportat diversos contratemps a aquesta oficina i ja, per exemple, el desembre de 1999 la Unió de Pagesos va endegar una campanya de suport institucional al manteniment de l’Agrària davant els rumors de clausura.

Ara, amb el principal argument de les retallades que la Generalitat de Catalunya practica, la Conselleria ‘competent’ en aquesta temàtica va decidir tancar l’oficina de Prats de Lluçanès, que és oficialment extensió de la de Vic i que de pas, permetria enfortir aquesta última.

La mobilització contrària a aquesta decisió va ser ràpida, ben preparada, liderada pels propis pagesos, amb la implicació d’amplis sectors de la comarca, amb una recollida de signatures rècord en un cap de setmana (més de 1200, en un territori de 8000 habitants) i amb l’acord polític de tots els partits –almenys a Prats formalitzat en Ple extraordinari-. I aconseguint la implicació de les institucions de la comarca (Consorci i Ajuntaments). (segueix…)

Finalment, després de batallar-hi, l’acord és que el Departament en teoria segueix aportant el personal -tres dies a la setmana-, i l’Ajuntament de Prats cedeix un espai on encabir-la i assumeix el cost de manteniment d’aquesta. I ens alegrem que Prats i el Lluçanès hagi aconseguit que no es tanqués completament, és una molt bona notícia pel territori.

Però m’agradaria fer algunes consideracions: això s’ha aconseguit sense que l’Ajuntament de Prats, que ha anat a la seva, ni tan sols hagi estat capaç d’implicar en el resultat la resta d’ajuntaments del Lluçanès –mira que en tenien voluntat!-, ni del Consorci – i tenint en compte que l’alcalde de Prats i el President del Consorci són la mateixa persona, l’aspecte és més preocupant.

Prats i el Lluçanès havia de fer el què fos per mantenir aquest servei. Però cal recordar que el peatge que ha de pagar és alt per culpa d’una decisió política totalment injustificada vinguda de la Generalitat. I és que el poble de Prats perd espais, afectant directament una Oficina de Turisme ja tocada de mort de fa massa temps, que deixa de tenir espai propi, i que hauria de ser importantíssima per un sector que no podem descuidar per la dinamització econòmica del territori. A això cal sumar-hi el cost de les despeses corrents, que no hauria d’haver deixat d’assumir el Departament d’Agricultura.

I a sobre, surt l’alcalde de Prats i es vanta d’haver aconseguit una gran fita. Doncs la veritat, valdria la pena tenir una dosi d’humilitat i reconèixer que ha estat una fita de supervivència, i que el què ha passat amb l’Agrària no és motiu de celebració.  Ni motiu que l’Ajuntament de Prats organitzi una jornada de portes obertes per a “celebrar el manteniment del servei de l’agrària i oferir l’oficina a tothom”. I vet aquí, el principal convidat a aquesta jornada era el mateix Josep M. de Planell, Director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central de la Conselleria en qüestió. Ai las! Teníem davant un dels responsables de la decisió del tancament de la històrica, un dels principals responsables d’aquest tràngol, i a sobre li havíem de donar les gràcies? Ell havia de beneir la nova ubicació?

Es volen penjar la medalla de mantenir una oficina que volien tancada i gràcies a la pressió popular no han pogut fer? Què volen amagar? Que els governs ens retallen indiscriminadament i sense sentit? I repeteixo, a sobre els hem de donar les gràcies?

No cal enganyar, ni vestir coses que no són. Estic convençut que cal redimensionar molts aspectes de la despesa econòmica del sector públic (des d’ERC – Prats hem fet vàries aportacions en positiu en aquest sentit, i seguirem aportant la nostra alternativa), buscant la coresponsabilitat i la participació de les persones.

És que, ja n’hi ha prou de cinisme i ensarronar el personal! Cal dignitat en la pràctica i gestió política. Llavors, no m’estranya que hi hagi tanta gent que no vol sentir a parlar de política…

Ah, i estarem atents a què els serveis que es donen a l’oficina siguin de qualitat i els necessaris pel territori, que ja que no l’han pogut tancar a garrot vil, no ens la malmetin a cops de sac.

 

Isaac Peraire i Soler

Portaveu del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*