Com definiries Prats de Lluçanès amb una frase? – Pregó de Ramon Erra

Prats és sobretot la màgia dels noms“. Així definia Prats de Lluçanès Ramon Erra, pregoner de la Festa Major de Sant Vicenç d’aquest any. Un pregó que està penjat des de fa uns dies al seu bloc o que es pot llegir clicant aquí.

Va ser un pregó que va començar com molts altres discursos, amb paraules com “no el volia fer”, o a l’estil del tradicional “no m’esperava que m’ho demanéssin a mi” (paraules totes elles ben certes, segur, però que no sonen a originals). Ara bé, un pregó extramadament ben tramat. Extraordinàriament complet. Magistralment expressat. Ho escric sincerament. A mesura que les paraules dites anaven avançant, t’anaves endinsant en la mateixa història que s’anava creant. Al tornar-lo a llegir, sentia una vegada més la veu del Ramon relatant-lo. I l’he llegit 2 cops més ja.  (segueix llegint i participa…)

Ple de referències històriques, de quan era petit, de cases, de famílies, d’anècdotes. De “l’enfrontament” Prats – Lluçà per diversos indrets, com la porteria del camp de futbol, Sant Pere del Grau o la Font de les Coves. De recordatori a persones, començant pel Ràmbol, i acabant amb joves com el Josep Maria Miró.

Volia destacar frases, però en surten massa de cèlebres. Les referències literàries, amb fragments inclosos, deixant notar amb escreix la seva vàlua en aquest camp, que de fet, és el seu.

Ple de referències històriques, doncs, però també avisos per a navegants: Prats ha de liderar la comarca del Lluçanès; Prats ha de tibar del carro. Completament d’acord. “Res de por, res de tancament; si volem comarca pròpia és per obrir-nos“. Genial sentència.

També en destaco, tornant al principi d’aquest post, la definició del nostre poble. I és que Prats de Lluçanès es pot definir de moltes maneres. Cadascú en pot treure la seva de definició.

Com definiries tu Prats de Lluçanès amb una frase?

Acabo amb una altra de les frases cèlebres que va deixar anar: “la vida ens pot portar on sigui, però sempre anem carregats amb les imatges d’allà on hem crescut“.

3 comentaris

 1. Definir Prats, em venen molts adjectius al cap, alguns de més bons que d’altres, alguns amb connotacions més positives que d’altres, però suposo que si tingués de quedar-me amb un…

  Agafaria un que és neutral i ens defineix prou…a tots i a totes!

  Caràcter.

 2. Amb una sola frase: PRATS ÉS LA GENT.
  Sense la gent la cultura, les tradicions, la memòria, els sentiments i les festes, és a dir, tot allò que defineix Prats seria indefinible.
  Així doncs, el poble el fa la gent i és la gent la que fa viure el poble!!!
  Visca Prats i la seva gent!

 3. Per cert, m’acabo de llegir el pregó d’en Ramon, senzillament fantàstic i completíssim!!!
  Ha narrat amb vuit pàgines gairebé tota la història de Prats i la seva gent.
  Felicitats Ramon!!!

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*