Com els del Lluçanès… enlloc

(article publicat a Osona.com)

COM ELS DEL LLUÇANÈS… ENLLOC

El naixement de l’Associació de Productors Artesans del Lluçanès, presentada públicament en un marc escaient com la Fira de l’Hostal del Vilar, i amb un padrí idoni com el gastrònom Pep Palau, és una molt bona notícia per al territori, la gent, el model econòmic, etc. Aquest, i elements com la Ruta del Pa, són notícies que conviden a l’optimisme a la comarca.

I si tenim aspectes que conviden a l’optimisme, centrem-nos-hi. Perquè malgrat tots els malgrats, tenim llums a l’horitzó que permeten dibuixar esperances econòmiques i socials. I el Lluçanès ha anat redescobrint en el camp de l’alimentació una via en la que no ha de deixar perdre l’empenta i el lideratge (com em sembla que pot haver passat amb la biomassa, o el projecte “territori serè”, recuperables tots dos, per cert). Per fer això, per abordar aquesta tipologia concreta que tenim, és també un bon motiu per ser comarca oficial, i així poder donar-hi la cobertura necessària.

Així doncs, l’Administració què ha de fer? Jo crec que d’entrada no posar traves. I, millor dit, posar-ho fàcil. Donar-hi la cobertura que deia. Explorar les dificultats que iniciatives com aquestes tenen, i ajudar-les. Que hi ha problemes amb el procés d’elaboració d’un producte? Ajudem a buscar solucions. I a tots els nivells: ajuntaments, Consorci, Generalitat. Ah, i tinguem-ho en compte a l’hora de legislar, també pensant en el nou marc normatiu que haurem de crear per a la República Catalana.

Quan ve algú de fora a visitar al Lluçanès m’encanta fer de guia turístic, i li parlo de bruixes, romànic i transhumància, que em permet situar al visitant i començar a partir d’aquí un viatge pel territori i pel temps. A més, li explico la riquesa de balls tradicionals, el dinamisme esportiu en general, i el potencial comercial que tenim (aquest últim, sobretot, el de Prats de Lluçanès). Ara, hi afegeixo encara més, remarcant la força que el Lluçanès té amb productes locals. I és que com els del Lluçanès, no n’hi ha a enlloc.

 

IMG_5494

1 comentari

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*