El Ball dels Romeus de Prats, a la Mercè de Barcelona

Aquest passat dissabte va ser representat el Ball dels Romeus de Prats (una part del qual es coneix com a “Pitota”) a les Festes de la Mercè de Barcelona. D’aquesta participació en van gravar un vídeo que el podeu veure a continuació. Igualment, us deixo amb la crònica que ha escrit la Roser Reixach, del Grup Dansa i Tradició; en aquest text hi trobareu com va anar, qui hi va participar, etc. Per últim, clicant aquí, podeu veure també una galeria de fotos, fetes per la mateixa Roser Reixach.

Mirar el vídeo, les fotos i llegir el text, és realment emocionant. Orgull de poble i de país. Felicitats a tot el grup de jovent per a la representació i el compromís i, evidentment, al Grup Dansa i Tradició per a fer-ho possible.

(Vídeo de Jordi Bolea)

“Èxit sense precedents del Ball del Romeus a les festes de la Mercè, per Roser Reixach, de Dansa i Tradició.

El Ball dels Romeus de Prats de Lluçanès va aconseguir un èxit espectacular ahir a les festes de la Mercè de Barcelona en la mostra del MercèDansa. Es va ballar dues vegades, una al matí al Pla de la Seu, en un escenari davant de la catedral, i l’altra a la tarda a la Plaça Sant Jaume, acompanyats pel flabiolaire Xevi Jové. Un dels moments culminants va ser quan la Júlia Paré, que actuava de Pare Abat, va treure’s una estelada que portava amagada enmig de la roba i se la va penjar a l’esquena en els darrers moments del ball. El públic va acollir amb forts aplaudiments aquesta iniciativa i els balladors van sortir de l’escenari enmig d’un ambient totalment eufòric.  (segueix…)

Cal dir que va ser una jornada especial per als balladors que representaven el nostre poble i que van donar a conèixer una de les mostres de balls de la nostra localitat als nombrosos espectadors que es van aplegar a les dues actuacions. Després de baixar de l’escenari molts grups i persones a títol individual es van interessar pel ball i van felicitar els balladors tant per la qualitat aconseguida com per la sorpresa de l’estelada. A més, com és habitual, hi havia força turistes estrangers, als que es va explicar, bàsicament en anglès, on era el nostre poble i quan es feia aquest ball.

A part del grup de Prats de Lluçanès hi havia convidats els  balladors del Ball de nans i gegants de Badalona, la Moixiganga de Lleida, el Ball de les forques de Nalec, el Ball de Carnestoltes del Prat de Llobregat, el Ball del Tortell del Prat de Llobregat, els Llancers de Teià, el Ball del Ciri de Taradell i el Grup Aljama de Bètera (País Valencià).

A primera hora del matí ens va venir a buscar un autocar que també es va parar a Vic i Taradell per recollir els altres balladors i el flabiolaire. Arribats a Barcelona ens vam traslladar a La casa dels entremesos, seu de l’Esbart Català de Dansaires, que eren els organitzadors de la trobada. A les onze hi va haver la primera ballada i en acabar un dinar conjunt amb tots els participants, seguit d’una estona de lleure. Ho vam aprofitar per anar al Palau de la Virreina a veure la imatgeria festiva de la ciutat i també per visitar el Mercat de la Boqueria. A quarts de cinc altra vegada als vestidors per preparar-nos per la nova actuació de la tarda, que va aconseguir igualment una molt bona rebuda dels espectadors.

Després de cada ballada es va fer El Galop de la Mercè, una activitat oberta al públic i en la que participen tots els balladors convidats, que volten per la plaça al so d’una melodia composta per Jesús Ventura l’any 1998. Una activitat en la que els nostres balladors també hi van ser tots presents i que es reconeixien de lluny pel dringar dels picarols.

La coordinació del MercèDansa és responsabilitat de l’Esbart Català de Dansaires que col·labora amb l’Ajuntament de Barcelona en l’organització d’actes festius de les Festes de la Mercè. Aquest 2012 es complien vint anys de la primera edició d’aquesta mostra i per això es van escollir un seguit de balls especials o únics a Catalunya per poder festejar adequadament aquest aniversari.

Recordem que el Ball dels Romeus de Prats de Lluçanès es balla el diumenge de Carnaval pels carrers de la població acompanyat musicalment pel flabiol i té dues parts característiques: la Correguda i la Pitota. Es va recuperar l’any 1986 després de gairebé cent anys de no fer-se i es caracteritza perquè al davant hi ha el personatge del Pare Abat que amb unes xurriaques va marcant les diferents figures a realitzar.

 

 

Balladors/es del Ball dels Romeus al MercèDansa:

 

Júlia Paré- Pare Abat

Ona Rius

Nerea Sánchez

Clara Costa

Judit Alhama

Zoe García

Gerard Soler

Laura Paraire

Maria Fígols

Vanesa Acevedo

Laia Arufe

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*