El Lluçanès: suma possible i necessària

El dissabte dia 14 de juny el Consorci del Lluçanès va organitzar la xerrada “Com serà la comarca del Lluçanès?“. Va comptar de dues parts diferenciades, per una banda aspectes de com les lleis de governs locals (espanyola i catalana) afecten a organismes com el Consorci del Lluçanès; i per l’altra, competències, finançament i encaix de la nova comarca del Lluçanès.

La primera part va anar a càrrec de Josep Ramon Fuentes, Professor de Dret i Director de la Càtedra d’Estudis Jurídics Antoni Pedrol i Rius, de la Universitat Rovira i Virgili; i la segona a mans de Carles Bassaganya, Director General d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya del 2006 al 2010.

Fuentes (que va intervenir després de la presentació del President del Consorci Lluís Vila) va posar en evidència la nova Llei de Racionalizació i Sostenibilitat de l’Administració Local que el Govern del PP ha aprovat per l’Estat Espanyol. Ho va fer exposant amb caràcter acadèmic i molt clar, aspectes com eficiència, eficàcia, competència, servei, activitat, funció, administració, intervenció, etc. I exposant el futur que augura aquesta llei per a eines com les mancomunitats i consorcis. Va parlar també de la nova Llei de Governs Locals que prepara la Generalitat de Catalunya (ara en tràmit parlamentari), i va sentenciar que “no s’està preparant pensant en Consorci com el del Lluçanès; el projecte no ens dóna una resposta”. Va ser crític amb l’actual sistema de distribució comarcal-competencial, i va dir que “tècnicament, si hem de crear una comarca com les que són ara, no cal. Ara bé, si anem a fer una obra nova, apuntem-nos-hi tots“.

Bassaganya va basar la seva exposició a partir d’una presentació titulada “Repensar la ‘nova’ comarca del Lluçanès”, i amb les següents preguntes que va anar responent: per què una comarca? Per fer què? Hi ha alternatives i són viables? Quins vents bufen? Surt a compte? Es pot pagar? Així, va aportar casos, dades, exemples… parlant de municipis, models, comarques, finançament, serveis, etc. Va exposar que els municipis en alguns casos no són la planta més eficient per prestar alguns serveix públics, i que “una nova comarcalitat ha de poder solucionar aspectes com les secretaries-intervenció, l’abastament d’aigua en baixa, la gestió energètica, els serveis de promoció econòmica i ha d’innovar”. Bassaganya va acabar dient que “jo em mullo: no trobo cap argument perquè el Lluçanès surti perjudicat si és una nova comarca; i teniu l’oportunitat de crear-la“.

Per acabar, el director tècnic Xavier Barniol va presentar la memòria d’activitats 2013 del Consorci, i el Vicepresident Josep Maria Freixanet va cloure la jornada. Freixanet, entre altres aspectes va dir per exemple que “ningú ens ha de dir que el Lluçanès és una comarca històrica i geogràfica, ja ho sabem”; “una nova comarca no és més despesa ni pels ciutadans ni pel país, ni més administracions ni més burocràcia. Una nova comarca és proximitat, un valor”; “pobles petits + identitat + model de gestió eficient i eficaç és una suma possible i necessària“.

Una jornada més en el camí del reconeixement comarcal, amb la presència de 10 alcaldes i representació d’11 municipis. Un nou pas endavant.

IMG_8201q

IMG_8189

IMG_8203

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*