El model territorial del Lluçanès, a debat

Començo aquest article destacant dos elements que em semblen extramadament positius d’entrada: primer, hi ha interès per a debatre i parlar sobre el futur de la comarca; i segon, es reconeix el Lluçanès com a subjecte territorial, per si algú en dubtava. De pas sigui dit que és un subjecte mancat encara de reconeixement administratiu oficial, cosa que de ben segur canviarà aviat.

Així les coses, s’ha obert un debat al Lluçanès produit per diferents elements; un debat però que jo crec que fa temps que vam començar, i que va veure una escletxa de llum molt positiva amb l’embranzida del projecte relacionat amb els “Territoris Serens” (cliqueu aquí i endinseu-vos-hi), un projecte també que, deixeu-m’ho dir, ara mateix tindria molt sentit que agafés una nova i potent embranzida.

En tot cas, si hem estat parlant històricament de carreteres, polígons industrials, formació, etc. ara l’eix del debat sembla que envolta el sistema productiu (concretament macrogranges promogudes per pocs industrials), i també la distribució de l’aigua (debat històric, si no recordeu abans de la gran Bassa de Merlès, o períodes de sequera…).

Tot plegat ens generen uns debats que crec que hem de fer entre tots, que tenim dret tots a dir-hi la nostra, que PODEM dir-hi la nostra, que HEM de dir-hi la nostra. I que podem parlar de model productiu -des de les macrogranges a la Planta de Fumanya, per exemple, passant per a altres solucions-, d’aigua i usos de l’aigua, de turisme, d’energia, d’urbanisme, de formació, de comunicacions, etc.

A mi m’entusiasma la idea que ho fem, que ho canalitzem i que en treguem conclusions; i les portem a la pràctica.

Per anar fent boca, us deixo amb diferents articles publicats l’última setmana i de diversos autors. Evidentment n’existeixen més, que podem anar enllaçant:

“Qüestió d’equilibri”, de l’Anna Gorchs de Prats de Lluçanès.

“L’aigua lluçanesa”, del Ferran Sayol de Sant Bartomeu del Grau.

“Arribada del Gas Natural al Prat de Llusanés”, del Jordi Solà de Prats de Lluçanès.

“El model ramader porcí al Lluçanès i les conseqüències de present i futur”, del GDT.

I “Quin model territorial volem per al Lluçanès?“, de la Roser Reixach, publicat a El 9 nou. Clicant damunt, es fa gran la imatge:

quimmodelRReixach

1 comentari

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*