Categories
Món Proper

El POUM de la vergonya

(Article publicat a Osona.com el dia 15-10-2015)

EL POUM DE LA VERGONYA

El passat divendres 9 d’octubre del 2015 és per emmarcar. La Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central va aprovar definitivament el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Prats de Lluçanès. Ara caldrà arreglar el què ens demanen, i quan es publiqui entrarà en vigor (encara passaran unes setmanes i mesos més).

Es tracta d’un POUM que ha tardat gairebé nou anys des dels inicis de la seva redacció fins arribar en aquest punt, amb tot el què això suposa de canvis socioeconòmics del poble, la comarca i el país. Un POUM condicionat a convenis bilaterals per a zones concretes del poble. Un POUM fet sense tenir en compte una visió global, si no centrat a mirada curta. Un POUM que no ha tingut un procés participatiu actiu, i m’atreveixo a dir que no se’l sent seu ningú.

El POUM és una eina importantíssima, necessària de planejament present i, sobretot, futur. Teníem l’opció ara d’aturar-lo? Sí, i tant. Però els tràmits eren al final del seu camí, de difícil aturador, i en cas de poder ser, parar-lo suposava tornar a començar (tenint en compte els recursos econòmics que s’han destinat a la seva redacció), i estan agafats igualment de mans i peus amb els convenis signats. Uns convenis que, certament alguns es podien haver intentat revocar (difícil, també), però el cost pel poble hauria estat superior i pitjor. Així que vam optar per deixar seguir el camí, arreglar el que bonament puguem i, en el futur, tramitar els canvis que calguin.

Tot plegat, una decisió difícil, carregosa, complicada. Per això, el 9 d’octubre del 2015, quan la Comissió Territorial d’Urbanisme el va aprovar, jo no estava content.

El que des de l’oposició vam anomenar “POUM de la vergonya” ara és el “POUM que ens ha fet passar vergonya”.

Dit això, mirada endavant i el nostre compromís a treure’n tot el màxim suc possible, estar amatents als canvis que es puguin fer i, sobretot, posar l’urbanisme al servei de les persones i el poble.

pratsbo2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *