i #elsarró es va omplir de coneixement

Amb un xic de nervis per acabar de tenir-ho tot a punt, vam entomar la carretera d’Alpens per a viure aquest passat divendres la convocatòria de la primera edició d’ #elsarró. El portàvem ben preparat i a punt per omplir-lo de coneixement, ganes de parlar-ne i fer tertúlia. Ja avanço que la satisfacció final va ser completa.

La Fonda d’Alpens ens va acollir amb els braços oberts i el protagonista Pep Palau va prendre la paraula després d’una roda de presentació dels assistents. No va ser una intervenció qualsevol, sinó que gairebé va convertir-se en una classe magistral en la que va apuntar interessantíssims elements els quals van donar per obrir conversa durant gairebé les següents tres hores.

A continuació destaco algunes de les afirmacions que va deixar anar el Pep, i que aconsello que no faci mandra llegir-les:

– “La cuina és un fenomen de moda, hem situat els cuiners a la categoria de cèlebres. Però el cuiner que toca de peus a terra, sap que només quatre poden viure de ser cèlebres”.

– “És del tot raonable demanar als cuiners que exerceixin la seva responsabilitat social, del camp a la cuina”.

– “La cuina deixa d’existir si no evoluciona. I és bàsicament varietat i diversitat”.

(segueix…)

 

(A la foto: Pep Palau)

– “Oberts, permeables, integradors… els catalans ho hem estat molt més que els espanyols i els francesos, i això es nota a la cuina. Hem sabut incorporar al nostre sarró el que han deixat els viatgers que passaven per aquí”.

– “El món de pagès és el que ha fet malbé el territori també”.

– “El món rural està vivint una revifalla. Hi ha molts motius per a l’esperança”.

– “Allà on hi ha gent que té voluntat per a fer-ho, les coses es fan”

– “Ferran Adrià ha estat el catapultador insubstituïble, però amb una base arreu del país que ha fet la viu-viu en l’anonimat, creant un autèntic eixam que fa les coses ben fetes. Tot i que anem de tard”.

– “El país és una realitat feta de microrealitats; i alguns se n’han adonat tard”.

– “No només som líders en cuina, podem ser líders en activitats que són les que fan teixit social i econòmic, permeten de viure del país i pel país. Dir això al Lluçanès, té molt sentit”.

– “L’agricultura o té en compte el recursos o destrueix el territori. Ha de veure la terra com element que va més enllà de la collita de l’any”.

– “A vegades raonem de forma simplista, amb arguments que ens venen donats precisament pels que tenen uns interessos o uns altres”.

– “El que em sembla més car de tot és veure gent sortir dels supermercats amb carros plens. Una compra basada en l’impuls; això em fa patir”.

 

I a partir d’aquí, vam debatre directament sobre algunes de les seves afirmacions, però també aprofundint en altres que van anar sorgint, acabant parlant d’alimentació, agricultura, pagesia, comerç, rendibilitat, productes transgènics, mercats, cuina, sector públic i privat…

Això, menjant a plaer, sobretot els canelons i la gran novetat del caneló de verdures. Exquisit el sopar, per a una excel·lent conversa.

Tot plegat va finalitzar entregant un sarró amb pa de blat forment de Sant Boi al mateix Pep Palau i al cuiner de la Fonda d’Alpens. I l’absoluta convicció que #elsarró tindrà la seva propera edició, vista la satisfacció d’haver participat en el primer.

Des d’aquí agraeixo primer de tot al Pep Palau la predisposició en ser el primer a participar d’aquesta iniciativa, però també a tots els assistents, i especialment a les companyes amb el cul inquiet i ganes d’aprendre que han fet possible aquesta aventura.

* Podeu veure una galeria de fotos a Google + i Picassa (fetes per a jo mateix, i també la Montse Barniol, la Maria Faura i la Glòria Borralleras). També ho podeu anar seguint pel twitter amb l’etiqueta #elsarró, iniciativa de #Lluçanèsactiu.

2 comentaris

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*