L’Eix del Lluçanès: canvi de perspectiva

Aquest diumenge ha entrat en funcionament (a banda del tram pendent de Sagàs) l’Eix del Lluçanès. Quedava pendent la variant d’Olost, i avui s’ha obert al trànsit després d’un acte de “posada en servei” amb el Conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya Santi Vila, i l’alcalde d’Olost Josep M. Freixanet.

Comparteixo aquí, unes fotografies de l’acte i unes reflexions que em faig:

El desembre passat, escrivia l’article “Per la nova carretera arribaran molts diners“, en el que ja alertava de que hauriem d’anar en compte a l’hora de situar el centre d’atenció quan parlem d’aquesta nova via de comunicació. I avui repeteixo que no és el mateix dir que “circularem millor cap a Vic”, que “circularan millor cap a Prats i al Lluçanès”. Sembla una obvietat, però no podem deixar que el subconscient ens traeixi. Nosaltres ens hem de posar les piles i extreure tot el nostre potencial, que és molt.

El discurs del Conseller Vila ha estat bé, correcte per a l’acte que presidia, reconeixent la feina de tots els governs que han fet possible el nou eix. El que m’ha semblat més important, és que ha anunciat que a la tardor tindrien el projecte informatiu pel tram pendent de Sagàs i que espera durant aquesta legislatura acabar l’obra. Llavors, l’Eix del Lluçanès s’haurà finalitzat.

Per la seva banda, l’alcalde Freixanet ha fet un discurs complet, amb perspectiva, de visió ampla i de futur. Ha posat el centre de l’atenció el seu municipi i la comarca, ha dit que “no volen ser capital de res”, però intel·ligentment ha parlat del capital humà, social, empresarial, econòmic, natural i cultural del municipi.

Per últim, des de la web de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès i del butlletí d’informació municipal, s’anuncia que s’inaugurarà oficialment l’Eix del Lluçanès “probablement a la tardor”. Avui s’ha posat en funcionament un tram important, gairebé el definitiu, però no ha significat la inauguració oficial (sic). A la tardor, que no haurà canviat res d’aquesta obra, què farem doncs?

Jo penso que, amb perspectiva, si es volia fer un acte inaugural d’aquest eix tal i com ja avui està (pendents de Sagàs), l’acte d’avui ho podia haver suposat. L’alcalde de Prats i President del Consorci del Lluçanès (dit de passada, del mateix partit polític que el Conseller Vila), havia d’haver aconseguit que així fos, fent un acte més ampli, amb els alcaldes de la comarca. Perquè d’altra forma, a la tardor què farem? Un acte protocolari amb el mateix Conseller? Amb el President de la Generalitat? Vindrà a beneir una carretera que ja farà mesos que funciona? La gent pensarà -legítimament- que perdem el temps, que només es volen fer inauguracions, i que estem perdent el temps. Això no contribueix dignificar l’acció política, ni a reduir distàncies, ans al contrari, entre la gestió política de la ciutadania.

Per últim i en definitiva, avui és un dia important pel Lluçanès i la seva gent. Traiem el millor de nosaltres, mostrem el que som capaços de fer, espavilem-nos i Prats de Lluçanès i el Lluçanès, ens en sortirem!

* Article de Quim Nadal, exconseller de la Generalitat de Catalunya.

El Conseller Vila i l’alcalde Freixanet, intervenint

La diputada Marta Rovira, entre els assistents

El primer cotxe

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*