Un Lluçanès de llegenda: educació i dinamització econòmica

(article publicat a la secció d’opinió de naciódigital.cat)

El programa Gran Recorregut de la Televisió de Catalunya emès el Divendres Sant va projectar un reportatge sobre la comarca del Lluçanès, en que a partir de quatre llegendes explicava quatre elements essencials del nostre territori.

Un territori que es mou entre la pagesia, els paisatges feréstecs, la bruixeria, el bon menjar, el foc, les danses tradicionals, el romànic, el comerç, la indústria… ja de per si ha de tenir un gran recorregut, i en el programa es posava de relleu, i s’hi transmetia aquesta sensació de lloc amb moltes possibilitats.

(Segueix llegint…) 

I és que ja sabem que el Lluçanès no és evidentment aliè a la crisi econòmica (i de valors!) que s’estén arreu del país i de més enllà. Però el Lluçanès no pot esperar només a que la solució a això vingui de fora i ha de fer tot el possible per aportar-hi llum. Així, institucions, entitats i persones han de mobilitzar-se per aconseguir sortir-nos-en. I això no vol pas dir créixer, ans al contrari perquè ja s’ha vist on porta la dinàmica de l’afany del creixement desmesurat.

Això vol dir reinventar-se i arremangar-nos la camisa per aportar positivisme i solucions. Per posar totes les eines possibles en funcionament. Per aquest motiu són tan interessants iniciatives com les endegades per la revista “la rella” a Prats, per exemple, que aporten solucions a la crisi, o el cicle organitzat a Olost sobre energia i canvi climàtic.

 

Alhora, a Prats de Lluçanès, que ha de tibar del carro de la comarca al costat de tots els altres pobles sense voler ser ni més ni millor, si no que ha d’avançar conjuntament, hem aconseguit aportar dues propostes que no han de quedar com anècdota.

Una és la Taula per a la Dinamització econòmica, i l’altra és el Projecte Educatiu de Poble. Ambdues propostes, aportades pel grup d’ERC però que han estat assumides també per CiU i que han de ser de tots, dels vilatans en general, han de tirar endavant estenent la mà a tot el Lluçanès. La primera encaminada a l’aspecte econòmic, de comerç i teixit empresarial; la segona, en el terreny educatiu, volent convertir la població en territori educador. Són dos elements que ens semblen claus pel present i futur del territori.

Hi ha hagut iniciatives que són perfectament compatibles, com tot l’entorn de l’esperançador “Lluçanès, territori serè”, per tant, no comencem de zero. Després de tot això, el Lluçanès de llegenda ho seguirà sent, a més d’una comarca ben real i activa.

 

Isaac Peraire Soler

Regidor Portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès.

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*