Vam omplir #elsarró, excavant la nostra història

Puig Ciutat. Al voltant d’aquest jaciment romà situat a Oristà, va desenvolupar-se la més que interessant segona edició d’El Sarró, aquesta iniciativa que vol fomentar el coneixement i la tertúlia al Lluçanès. A les 7 de la tarda del divendres 2 d’agost, alguns vam sortir de Cal Xiquet de Prats; davant les escoles d’Oristà hi havia la resta. Junts, vam enfilar cap a Puig Ciutat.

Allà l’Àngels Pujol -codirectora de les excavacions- ens va situar geogràfica i històricament. També ens va situar en el terreny de la tasca que estan emprenent a aquest insòlit indret. Gairebé dues hores allà es van fer curtes. Vaig quedar impressionat i embadalit; encisat. L’indret, el que hi va passar, el que hi veus i tot plegat acompanyats per la deliciosa explicació de l’Àngels (es nota la passió que hi posa), fan que formin un conglomerat que et fa desembocar a moltes preguntes, conclusions; a un important orgull lluçanès i de potencial per a potenciar (valgui la redundància). Això, certament, es barreja amb un xic d’impotència… de ganes de veure allò ben explorat i de poder-ho mostrar al món.

Un cop acabada la visita sobre el terreny, vam anar al Restaurant Cal Quico de Prats de Lluçanès. 18 comensals al voltant d’una taula, amb un menú complet: pica-pica entrant i “ternasco” de xai del Lluçanès. Després d’agafar una mica de forces, l’Àngels va prendre la paraula.

Què hi ha abans i després d’una excavació, els procediments a seguir, les vessants de l’arqueologia i la importància de la seva feina, el manteniment dels materials trobats, etc van ser els primers temes a exposar.

Ja centrats en Puig Ciutat (al que va anar fent referència en tota la seva explicació) va dir-nos que una gran feina la tenen en fer difusió del què hi fan (el febrer passat, per exemple, es va emetre el programa “Sota terra” a TV3). Va fer-nos saber, igual que havia fet al jaciment, que han trobat moltes peces “en 2 anys tenim 700 entrades de peces trobades”.

Sobre el futur del jaciment, va dir que és un lloc incomparable, amb un potencial grandiós, que s’hi ha trobat material susceptible per ser exposat i que treballaran perquè així sigui. Va explicar-nos també els plans que de moment hi ha.

En la tertúlia posterior, es va parlar de per què es diu Puig Ciutat; del seu caràcter militar; d’altres jaciments que hi ha i hi podria haver al Lluçanès, i l’Àngels va dir que “el Lluçanès al llarg de la història ha set terra de ningú; i això s’ha notat també en l’arqueologia”. Llavors vam parlar del futur de Puig Ciutat; de lleis, d’aspectes de l’arqueologia, de fer-ne pedagogia de tot plegat, de la vessant econòmica que acompanya tota aquesta història, de l’atractiu turístic que podria tenir, de les oportunitats i amenaces, etc.

Va ser realment interessant i intens. I et quedes amb la idea que al Lluçanès tenim molt, que hi hem d’abocar esforços (administracions, entitats i persones) perquè poden sorgir-ne grans oportunitats.

A continuació podeu veure una selecció de fotografies. Per acabar, agraeixo enormement a l’Àngels l’enfocament de la sessió, igualment que a les companyes de #Lluçanèsactiu per a fer possible una nova sessió d’El Sarró. Treballem ja en la següent!

 

 

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*