A favor del Pressupost 2015; en contra del POUM (Post-Ple municipal 17-12-14)

Ahir va haver-hi Ple Municipal, amb l’ordre del dia que podeu veure clicant aquí. Els titulars que en podem destacar són:

– Els grups de CiU i ERC aprovem per unanimitat el Pressupost de l’Ajuntament pel 2015.

– S’aprova el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal amb els sols vots de CiU a favor, i amb els d’ERC en contra.

– Els 11 regidors ens autoinculpem per haver participat a la jornada del 9N.

– Existeix la possibilitat que el Consorci del Lluçanès acabi adscrit administrativament a l’Ajuntament de Prats.

I ara, endinsem-nos-hi…

IMG_0445q

 

PRESSUPOST 2015

Des que el dimecres dia 10 al vespre (fa una setmana) vam mantenir una reunió un servidor i l’alcalde, i posteriorment la Comissió Informativa, el grup de CIU ens va fer avinent que hi havia la voluntat de rebre aportacions a la proposta de Pressupost que ens acabaven de presentar (veníem del Ple de setembre en que CiU va negar la possibilitat de fer un Pressupost participatiu). A partir de llavors, ens vam posar a treballar, amb reunions entre el propi equip d’ERC, entre nosaltres i secretaria, i entre jo mateix i el propi alcalde. Una setmana intensa, amb la ferma voluntat de, malgrat el poc temps, treballar-hi i aportar-hi.

D’entrada, de la negociació en surt la impossibilitat d’actuar en els ingressos, i ens centrem en les despeses, i nosaltres focalitzem l’objectiu en que els diners han d’anar destinats a que puguin incidir a generar riquesa i igualtat social.

Així doncs, per exemple, en les inversions mostrem l’absolut desacord amb la inversió de 50.000€ en la compra del terreny de Cal Pelut, però com que està signat en un conveni, CiU no accepta retirar-ho. Igualment, tampoc accepta que puguin fer-se unes inversions decidides a partir d’un procés participatiu. Afegim, però, la inversió a la cuina de l’edifici que acull l’Escola Lluçanès i l’Institut.

Fem palès el nostre escepticisme en la dedicació d’alguns electes, i es redueix una mica la partida destinada a dietes. Acordem que hi hagi una partida per al desenvolupament del projecte de l’estudi d’habitatges buits (amb doble objectiu: afavorir ocupació nucli antic, i emancipació jovent). Es posa diners per als afectats de l’anomenada “pobresa energètica”. Es clarifiquen aspectes en el terreny de subvencions a entitats (AMPA’s, Comissió de Festes), s’obre una dotació per a beques a estudiants de l’Escola Municipal de Música, es crea la partida pressupostària pel Projecte Educatiu de Poble i, segurament el més important, s’augmenta amb molta significació els diners destinats a la dinamització econòmica (fires, comerç, mercat, producció de proximitat, etc).

Ens deixem coses com la participació ciutadana, la remodelació com a zona peatonal de la zona comercial i del mercat (que ambdós grups estem d’acord), el porta-porta de recollida d’escombraries, la promoció de la salut, joventut, equipaments municipals… 

El resultat:

D’entrada al Ple, després de l’argumentació, vam mostrar-nos satisfets del treball fet, i en un principi que ens abstindríem (perquè és evident que hi ha parts del Pressupost que no ens agraden gens), però la insistència (que agraïm) de l’alcalde, i el compromís de reforçar els acords que havíem arribat en el terreny de les retribucions a electes, la dinamització econòmica i les noves inversions, vam acabar votant a favor dels comptes per aquest 2015. Per tant, és la primera vegada en molts anys que aquesta important eina compta amb el suport de tots els regidors que conformem el Ple.

En global estem contents que el grup d’ERC hàgim pogut fer el que ens sembla que són valuoses aportacions que fan d’aquest un pressupost millor del què era, gràcies també a la bona voluntat negociadora de l’alcalde (de passada sigui dit que ho havíem provat 7 anys seguits…). Ara seguirem treballant, aportant i fent possible l’aplicació de l’acordat, pel bé del poble i la seva gent.

PLA D’ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL

El POUM de la vergonya. Per a nosaltres, el POUM no queda tancat, i vam votar-hi en contra perquè no respon als objectius que hauria de respondre pel nostre poble. Per la dilatació en el temps de tota la redacció; per la priorització dels interessos particulars als generals visualitzats en forma de convenis bilaterals; pel no-procés participatiu que ha viscut; per les debilitats a l’hora de tenir en compte la dispersió de serveis, les necessitats de mobilitat, els límits territorials del municipi; per l’horitzó (o no-horitzó) que dibuixa; per la no-planificació de l’ús dels edificis de titularitat municipal, etc etc. 

PREGUNTES

En el punt de les preguntes vam demanar pel criteri de distribució de les llums de Nadal als carrers; per posar solució a la zona de davant Cal Santiago que hi tornen a aparcar cotxes; una valoració de la Fira de Santa Llúcia; una valoració del funcionament del pavelló i com es faria la concessió del servei de manteniment i bar (expira al febrer); un pla de treball 2015 i valoració del 2014 per part de cada regidoria; de la revisió del Cadastre; i la situació del Consorci del Lluçanès i del reconeixement oficial comarcal.

Un assistent de públic va preguntar sobre l’edició d’aquest any del “Juguem a Prats”.

Qualsevol dubte, aportació… estem a plena disposició, per aquí mateix, pel mòbil, facebook, tuiter, correu electrònic o pel carrer. 😉

IMG_0447

(foto de grup dels 11 regidors/es que conformem el Ple Municipal)

 

3 comentaris

  1. Hola Isaac,
    feia dies que no et seguia, ni a tu ni a l’actualitat del poble, i aquests dies que vaig ser-hi amb motiu de la fira de Santa Llúcia, i arrel d’un parell de converses que vaig tenir, em vaig quedar amb la sensació de que la manca de transparència segueix sent una constant en els afers municipals.
    D’una banda l’equip de govern segueix sense rendir comptes en temes de comissions de festes i sous i dietes dels membres del govern i al vostre grup igualment queda la sensació que el tema del cafè Orient i permuta de locals està poc clar, oimés afectant-te per lligams familiars.
    Seria bo que tranquessiu d’un vegada per totes aquestes males dinàmiques que en res us afavoreixen.
    Una abraçada, i el desitj de bones festes.

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*