Joves, pressupostos participatius, valoracions, preguntes… Post-Ple municipal 25-9-2013

Ahir va haver-hi Ple a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, amb l’ordre del dia que podeu llegir clicant aquí.

Els titulars que jo en destaco:

– S’aprova la proposta d’ERC d’estudiar la creació de la Brigada Jove.

– Es rebutja la proposta d’ERC d’elaborar uns pressupostos participatius i treballar les taxes i preus públics.

– CiU i ERC donem suport a la vaga de docents i les reivindicacions a les Illes Balears.

– Prats de Lluçanès s’adhereix al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

– Tenim preocupació per la política de joventut que es porta a terme.

– Vam adreçar 18 preguntes a l’equip de govern.

Ho explico de forma que espero sigui el més lleugera possible a continuació. no dubteu en demanar el que no s’entengui, o a aprofundir en el que calgui:

Els primers punts de l’ordre del dia van ser del que podem anomenar de “tràmit”. Per tant, si teniu algun interès en conèixer a fons la determinació presa, l’explico sense cap inconvenient. Destaco que en el punt de donar compte Decrets d’alcaldia ens vam interessar per un que augmentava la jornada laboral a un treballador, i vam aprofitar per demanar la política de personal que es porta a l’Ajuntament. En el de les Juntes de Govern, vam preguntar per les subvencions a entitats (que ens passaran memòries i informes fets) i per una comunicació del 5 de juliol del Departament de Cultura de la Generalitat que autoritza una intervenció arqueològica biennal 2012-2013 prevista a Galobardes, Pla de la Coma del Forn i Torrent de la Coma del Forn; incomprensiblement, no ens van saber informar de què es tracta.

A continuació, l’Ajuntament es va adherir al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, de forma unànime. I també de forma unànime vam donar suport a la vaga indefinida i a les reinvidicacions dels docents de les Illes Balears, CiU i ERC, junts.

Brigada Jove, proposta feta per ERC, i aprovada per tots; això sí, amb un petit apunt: en comptes d’ “Impulsar la cració de la Brigada Jove”, vam aprovar “Estudiar la creació de la Brigada Jove”. Així vam aconseguir que almenys es prengués el compromís d’abordar aquesta proposta i explorar el màxim les vies de possibilitats que l’ajuntament tingui per abordar la xacra que suposa l’atur entre els joves. La Taula per la Dinamització Econòmica, el Servei d’Ocupació del Lluçanès i l’Institut, hi poden dir, de ben segur, moltes coses.

Pressupostos participatius: NO. Els d’ERC volem que la participació i la corresponsabilitat sigui un quefer de la política municipal, l’ajuntament ha de ser més proper, i aquesta és una forma clara d’aconseguir-ho. Aquí es va evidenciar de nou les diferències de tarannà de CiU i ERC, i van tancar aquesta possibilitat de seguida. Ni tan sols la possibilitat de parlar-ne, de treballar les taxes, d’obrir oportunitats i debats. I és especialment greu en un tema, el de les taxes, preus públics i pressupostos, que ens afecten dia a dia, que podria ser una gran oportunitat. I no és excusa que tècnicament no és possible; hi ha pobles que ho fan. És qüestió de voluntats.

– 18 preguntes a CiU, sobre aquests temes: CAP, UA7, Club de Jubilats; Festes de Sant Joan i els Elois, Fes-te l’agost, Festa de la Gent Gran, estiu i turisme, Casal del Jovent, Cap de Setmana Jove, resultat piscina; Jove emprèn, projecte educatiu, biblioteca, inici curs escolar, política de comunicació, gestió de residus, terra del pavelló i turisme Lluçanès Nord.

> CAP: Després d’explicar com s’ha arribat aquí, l’alcalde anuncià que hi ha el compromís que les obres s’acabaran, però no se sap quan. Bé, quan arribin els diners.

> UA7: les obres es donen per acabades, a excepció del trasllat de l’estació transformadora. Confien que després de fer-se els tràmits corresponents entre els agents afectats, el mes d’octubre es pugui veure solucionat.

> Club de Jubilats: esten en negociacions amb els titulars del local per tal que puguin reparar els desperfectes que van deixar inservible l’espai, just quan passava a ser gestionat (el servei) per l’Ajuntament. Mentrestant, l’activitat es porta a terme darrere l’ajuntament vell, i gestionat per la directora del Centre de Dia, sumant esforços amb la col·laboració d’un grup de jubilats voluntaris.

> Sant Joan i els Elois: bona valoració. Ens faran arribar informe i memòria econòmica, quan estigui feta.

> Fes-te l’agost: manteniment de la programació amb la filosofia dels últims anys, aquest any però gens acompanyats per les condicions meteorològiques. Ens faran arribar informe i memòria econòmica, quan estigui feta.

> Festa de la Gent Gran: bona valoració. Ens faran arribar informe i memòria econòmica, quan estigui feta.

> Casal del Jovent: preguntat sobre el canvi horari d’obertura del Casal, el regidor de Joventut va dir-nos que responia a una proposta del tècnic i que ell comparteix. S’ha redissenyat la tasca d’aquest tècnic també assumint altres feines a l’Ajuntament. Nosaltres vam fer saber el malestar en aquest sentit, i la necessitat de revisió de la política de joventut (que ens sembla que no existeix) al nostre poble.

> Cap de Setmana Jove: vam demanar una valoració de l’edició celebrada aquest any, els dies 30, 31 d’agost i 1 de setembre. El regidor va dir que “va anar força bé i el resultat global és bo, malgrat per culpa del temps es va suspendre un concert”. Preguntat per quin paper hi va tenir el Consell de Joventut, va reconèixer que aquest òrgan no funciona, però que hi està treballant. Jo aquí recordo el mateix del punt d’abans, la necessitat de revisió de la política de joventut. Crec poder dir que el Cap de Setmana Jove no va anar bé, i que el Consell de Joventut ja fa 6 anys que intenten que funcioni.

> Piscina: un cop feta la memòria, d’abonaments i dades, ens la faran arribar.

> Projecte educatiu: vam insistir en tirar endavant el treball iniciat en els camins escolars. Es van comprometre a seguir tal i com vam quedar: a inici de curs passar les enquestes que ja tenim dissenyades.

> Biblioteca: es fa una molt bona valoració de l’any que es porta fent la gestió de l’espai des de l’Ajuntament. “El resultat de les activitats que s’hi fa és bo i estem fent grans esforços”.

> Comunicació: preguntats per quina política de comunicació porta a terme l’ajuntament després de la renovació de la web i les eines de comunicació 2.0, ens van dir que s’està redactant un pla i que hi ha un tècnic responsable del manteniment. Hi afegeixo que hem presentat dues vegades propostes d’elaborar aquest pla de forma oberta i participativa, oferint-nos a ajudar. També, i ho vam dir al Ple, que el procés amb el qual s’escollí el personal encarregat de portar a terme tota aquesta renovació i manteniment (independentment que la feina feta sigui bona) no ha estat el més just ni exemplar.

> Residus: vam fer palès que el 27 de març es va aprovar una moció sobre la gestió de residus, i que no s’hi ha treballat. No val la pena fer esment de la resposta que en vam obtenir, però esperem que es pugui treballar de seguida aquest tema. Afecta, i molt, les butxaques de la gent, comerços i activiats; i també l’entorn i mediambient.

> Terra del pavelló: atenent l’estudi de la diputació fet pel cas, s’aposta per a poder-hi posar “terrasso”. Les entitats usuàries estan informades, i ara analitzen la situació.

> Lluçanès Nord: vam preguntar a l’alcalde, i també President del Consorci del Lluçanès, què en sap de la possible creació d’una marca turística del Lluçanès nord. Va dir que des del Consorci no s’ha fet, i que potser els ajuntaments ho han tirat endavant.

Així, acabava el Ple, d’una hora i mitja de durada. Qualsevol consideració, ja ho sabeu.

* Cal fer esment que la Yolanda Roset, regidora d’ERC, no va ser al Ple perquè assistia a la interessant jornada “Lluçanès: territori educador”, també en representació d’ERC. El curiós és que aquesta jornada era convocada per la mateixa persona que el Ple, és a dir, l’alcalde de Prats i President del Consorci. I li haviem fet notar una setmana abans.

6 comentaris

  1. Gràcies per l’esment! Una llàstima que s’escaiguessin al mateix dia dues coses tan importants i necessàries però, quan arriba el moment, cal prioritzar i ser fidel als nostres principis. A la Jornada es va fer una gran tasca que, amb una mica més flexibilitat, hagués sigut plenament compatible amb l’assistència al ple. Seguim endavant!

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*