Participació, POUM, preguntes i més… Post-ple Municipal 26-3-2014

Ahir va haver-hi Ple Municipal, que va transcórrer amb l’ordre del dia que podeu llegir aquí.

Després desenvolupo una mica més els diferents temes (que tindrem altres ocasions de parlar-ne), però els titulars que en trec jo són:

– Debat intens sobre les preguntes que fem ERC al Ple. L’alcalde troba que en fem massa, que es “veuen incapaços de respondre-les en un Ple”, remarca que vol fer-ho amb transparència, i proposa la creació d’una comissió per pensar com es pot solucionar: passar-les-hi abans, o contestar-les amb posterioritat. Nosaltres posem en valor el Ple, i el dret a poder fer totes les preguntes que calguin a aquest òrgan; canviar-ho, ho veiem com una limitació a la participació, i una clara estratègia d’evitar preguntes que els puguin posar en evidència.

– El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal segueix avançant ben coix, mancat de participació, i amb informació ben esbiaixada. Segueix mereixent el titular de “POUM de la vergonya“.

– S’aproven per unanimitat les propostes d’ERC en defensa del Dret a les dones a decidir sobre la interrupció voluntària del seu embaràs (llegiu-la aquí) i per a una política activa envers els habitatges desocupats del municipi (llegiu-la aquí)

– A data 1 de gener del 2014 érem a Prats 2685 habitants empadronats, 20 més que l’1 de gener de l’any passat.

Endinsem-nos-hi una mica…

selfiercprats

(selfie dels 5 regidors/es del Grup d’ERC, abans de començar el Ple d’ahir)

El Grup d’ERC ens vam abstenir en els punts de “compte de gestió exercici 2013″, del “reconeixement de crèdit” i de la ratificació del decret d’alcaldia 25/2/2014 que es referia a una taxa; vam votar a favor de l’aprovació inicial del “Pla d’emergència de la Sala Polivalent”, del padró d’habitants a 1/1/2014 (som 2685, vint més que l’any passat) i de la pròrroga del conveni de col·laboració per l’anomenat “Centre de Dia”.

Pel que fa al repàs dels “Decrets d’alcaldia” vam demanar per l’aprovació d’uns preus públics; la finalització d’un contracte laboral (al Centre de Dia); el conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal d’Osona (sobre treball i formació); i la contractació per urgència escola bressol -en aquí vam parlar de que s’hauria de tornar a obrir la borsa de treball, i donar oportunitat a tothom a presentar-s’hi-.

A continuació en el torn de les Juntes de Govern, vam demanar entorn el Cadastre; els premis del concurs de pintura; conveni entre Ajuntament i Càritas Parroquial; finançament plans d’ocupació per part de la Diputació de Barcelona; contracte de manteniment de la caldera de biomassa compartida per l’IES Castell del Quer i l’Escola Lluçanès; i el pagament de 3000€ al Consorci pel projecte “Lluçanès Territori Educador: transició escola – treball 2013″.

En el punt de les mocions, hi havia les dues d’ERC, que com he dit als “titulars” es van aprovar totes dues. Només amb una modificació a la referent a l’habitatge, que CiU va voler eliminar el punt quart de la moció, perquè el van considerar inassumible. Ho vam acceptar per a poder aprovar tota la resta de punts.

Quan s’acosatava el torn de precs i preguntes, és quan l’alcalde va plantejar que “es veuen incapaços de respondre les preguntes en un Ple” i que crearem una comissió amb ell i un representant de cada grup per estudiar com ho solucionem. Les solucions passen, segons ell, per fer arribar les preguntes abans del Ple o respondre-les amb posterioritat, opció aquesta última que ell mateix descarta, perquè els Plens es celebren només cada tres mesos (decisió aquesta, absolutament seva i que no compartim). La regidora d’ERC Montse Juvanteny va mostrar la nostra perplexitat per la proposta, fent-se 3 anys després de l’inici de la legislatura, sent una mostra de falta de confiança als regidors del propi equip de govern, i un pas enrere en la participació democràtica i el respecte al Ple. Va demanar que s’importés la qualitat i la transparència al Ple. L’alcalde va dir que la seva “intenció és poder respondre totes les preguntes, però no podem permetre que això sigui un examen de primària”. Veurem com evoluciona, i és que nosaltres som un grup actiu, que cada Ple fem moltes preguntes -és el nostre deure, el nostre compromís amb el poble i la nostra responsabilitat-, i que em dóna la sensació que es veuen superats per la situació.

A continuació, però, vam fer preguntes sobre:

–          Obres del bar camp del futbol: no s’ha rebut encara la subvenció que en un butlletí anunciaven (tot i que ho preveuen), i que en el Ple ja es va dir una altra cosa. Creiem que la informació s’ha de donar bé, no esbiaixada.

–          Pla de treball de cada regidoria: el passat Ple de fa tres mesos van dir-nos que ens el farien arribar, per saber la voluntat i intencions de cadascuna. Ahir, ho va fer una més. Encara en falten.

–          Valoració funcionament pavelló: van dir-nos que el funcionament encara no és l’òptim, però s’hi està treballant.

-          Pla de comunicació: parlem de nou sobre aquest tema, que ens van fer arribar però per un error humà no vam rebre sencer. Ens ho faran arribar.

–          Fira de santa Llúcia: informe pendent també des del passat Ple (3 mesos). Ens ho han deixat per escrit. Ho revisarem.

-          Pla d’Ordenació Urbanística Municipal: jo mateix explico les converses i episodis viscuts -per sobre- les últimes setmanes, i lamento el procediment seguit, que no compartim en absolut, per la falta de transparència i participació. Pensem que els ciutadans que van fer al·legacions tenien tot el dret del món a tenir resposta d’aquestes (TOTS) abans d’haver-se enviat el document al Departament d’Urbanisme. La manca de transparència és important, i per la transcendència que té el document, que hipotecarà el futur del nostre poble, pensem que era cabdal fer-ho de forma que tots plegats ens el poguéssim sentir propi. A tall d’exemple, cal dir que en gairebé 7 anys que hi ha l’actual alcalde i equip de govern, al grup de l’oposició NO SE L’HA CONVOCAT cap cop per parlar-ne, cada vegada hem hagut de ser nosaltres que hem hagut de rampinar informació. I això val per a totes les persones que van al·legar (un assistent de públic, en el seu torn, va fer coneixedora també la seva queixa per aquest motiu i per no haver tingut resposta, parlant de nul·la participació en el procés, tot i haver fet al·legacions conjuntes. L’alcalde va quedar, d’entrada, callat). 

L’equip de govern es va entestar a dir que han parlat amb la gent, i que les d’ERC i les del que va intervenir de públic, eren les dues no respostes. I això és senzillament mentida.

–          Catalunya Caixa Espais: està igual que mesos enrere.

–          UA7 finalitzada? Queda pendent l’última inspecció.

–          Reclamació oficialitat comarca del Lluçanès: vam reclamar paper actiu i de convicció a l’alcalde de Prats i President del Consorci per aconseguir la oficialitat.

-          Vam mostrar la preocupació per l’augment de despesa en ajuts d’urgència social que hi ha cada mes a l’Ajuntament i per la possible afectació de l’anomenada pobresa energètica (talls de llum i aigua) a habitants del poble.

–          Vam demanar per l’objectiu i resultat de la trobada d’entitats culturals. I que caldrà també tenir en compte les entitats d’altre caire.

I fins aquí el resum del Ple que va durar una hora i tres quarts. Com he dit a l’inici, tindrem ocasió de parlar més profundament dels diversos temes. En qualsevol cas, per a qualsevol aclariment, estem a disposició.

1 comentari

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*