Prats de Lluçanès: un pressupost de circumstàncies. Sense projecte. Sense ambició

Ahir hi va haver Ple de Pressupostos a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, amb una assistència de públic més gran que habitualment. Els titulars que en destaco jo:

– ERC rebutja la proposta de Pressupost 2012 perquè són el reflex de la falta de projecte de l’equip de govern, per la no ambició, per ser un pressupost de circumstàncies. Per inconcret, per no donar importància a promoció econòmica, comerç, turisme…

– Joan Ferrer Vivet pren possessió de l’acta de regidor.

– S’aprova la bonificació del 5% de l’IBI.

M’explico….


(Aquesta imatge crec que il·lustra el moment que sembla passar l’equip de govern de l’Ajuntament de Prats havent aprovat un Pressupost així)

 

Després de la presa de possessió oficial de l’acta de regidor per part del Joan Ferrer i de rellevar la regidora tresorera de l’obligació de prestar fiança (sempre es pren aquest acord), s’aprovà amb  els vots d’ERC i CiU la bonificació del 5% sobre l’Impost de Béns Immobles (IBI), després que mitjançant decret el govern Popular de l’Estat obliga a l’Ajuntament a apujar-lo un 10% (a Prats no es fa la revisió cadastral des de 1988).

En el punt de l’aprovació del Pressupost General i la Plantilla per l’exercici 2012, és on va haver-hi més debat.

Primer, l’alcalde va explicar el pressupost a nivell que en podem dir tècnic, ja que es va limitar a llegir l’informe que Secretaria-Intervenció havia fet prèviament. Va explicar, això sí, que és un pressupost que augmenta un 25% en relació del de l’any passat, produït per la inclusió de la urbanització de la Unitat d’Actuació 7 (la que hi ha a la part del cementiri, per entendre’ns). Si no fós per això, el Pressupost hauria disminuit un 5%.

Va exposar també que la partida de personal en global baixa una mica (deixa d’haver-hi plans d’ocupació, per exemple), però que s’incorpora l’alcalde mateix que, a partir d’ara, passa a cobrar un sou brut anual de 17.000% (segons va dir). També va explicar les inversions que pensen fer: la UA7, la rotonda davant la piscina, la compra de l’Orient (despeses per a la permuta),  leds del pavelló i material informàtic.

En nom del grup d’Esquerra, jo mateix em vaig encarregar de dirigir algunes preguntes concretes, per a clarificar conceptes i partides (redacció UA7, retribucions bàsiques, gratificacions, despeses diverses, festes…). Seguidament, vaig fer saber que aquest és un pressupost de circumstàncies, sense projecte al darrere, sense ambició. I és que tot i saber que l’Ajuntament de Prats no salvarà de la crisi econòmica global a la que estem immersos, sí que pot obrir escletxes de llum en un àmbit de foscor. I s’hi hauria de poder veure la voluntat d’obrir aquestes escletxes, carregant partides importants pel desenvolupament del municipi (promoció econòmica, comerç, turisme, emprenedoria…).

A més, és pressupost poc clar, amb molts conceptes oberts. Això ho va reconèixer l’alcalde, dient que “ja s’aniran concretant”. Per tant, quina planificació és aquesta? Ell va treure importància a l’eina que és el pressupost, cosa que em sembla especialment preocupant. Va reconèixer també que era un pressupost com els dels 5 anys anteriors, donant-nos més arguments encara per votar-hi en contra. En cap intervenció va saber argumentar objectius, planificacions o projecte de poble.

Vaig recordar que el passat mes d’octubre (per tant, amb suficient temps per a poder-ho treballar), en un Ple extraordinari ERC va demanar poder fer una comissió oberta i participativa per treballar el Pressupost, per buscar alternatives, debat i participació. Va ser denegada, i el trist resultat el podem veure amb el Pressupost que ahir es va aprovar amb els vots en solitari de l’equip de govern (6) i amb el nostre clar rebuig (5).

Per acabar, va intervenir el regidor Josep Cruells, amb una intervenció prou agre, inadequada pel moment i el debat que s’estava produïnt. Per mi, les crítiques i contraposició d’idees són molt benvingudes, però és de justícia poder-ho realitzar en un clima de bona entesa i amb respecte. En tot cas, esperem que no es torni a produir. El debat és enriquidor, però ha de ser productiu i allunyat de la falta de respecte.

També, com sempre, em poso a disposició de qui ho vulgui per ensenyar i explicar el Pressupost i el nostre posicionament, també donar més arguments o contraposar idees. A partir d’aquest bloc, del correu (isaacperaire@gmail.com), del facebook, del twitter, trobant-nos pel carrer….

 

1 comentari

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*