Taxes aprovades, propostes tombades. Meses pel 20N escollides (post-plens municipals 26-oct-2011)

Ahir van tenir lloc a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès dos plens municipals extraordinaris (info).

L’equip de govern de CiU va tombar les tres propostes que vam presentar al Ple extraordinari convocat a petició nostra (info). El debat va ser intens.

El primer punt era sobre crear una comissió per treballar les taxes, que com que immediatament després estava convocat el Ple extraordinari sobre el mateix punt, per aprovar-les ja, era paradoxal debatre’l, signe inequívoc de la sensibilitat democràtica de l’equip de govern i el seu interès per consensuar o treballar obertament aquesta temàtica. Per tant, van votar en contra.

La segona proposta anava encaminada a crear una comissió de treball per a l’elaboració d’un Pla d’Austeritat. Després d’intentar desviar el tema en temps passat (si cal, ho desenvolupo més), l’alcalde va dir que ja estaven aplicant des del principi del seu mandat un Pla d’Austeritat (que no hem vist, i ja vaig demanar que ens l’ensenyéssin), i que per tant, no tenia sentit aprovar la nostra proposta. La intenció de la iniciativa anava més enllà, per buscar una vegada més la corresponsabilitat i la participació de la gent del poble per afrontar els nous temps en el caire econòmic.

I l’últim, sobre la iniciació dels tràmits per la revisió del cadastre. En aquest, va explicar-nos que ja tenen la intenció d’afrontar-ho, que ja se n’ha parlat (també de fer-ho a nivell comarcal), i que no tenia sentit aprovar la nostra proposta. En aquest punt doncs, vam veure clar que efectivament van votar-hi en contra sense argumentació, simplement perquè era proposta nostra. I és que en boca meva vam proposar-los que escrivíssim com vulguéssim els acords, a la seva mida. No van voler i, efectivament, van votar-hi en contra. Sense més.

Es va demostrar sobretot amb la votació d’aquests punts el seu tarannà. Una forma de fer política caduca i tancada. Això no contribueix en acostar la tasca política i pública de l’Ajuntament, ni en fer més obert i participatiu tot l’aspecte econòmic d’una administració local. Sap especialment greu quan veus els que formen part de l’equip de govern, ja que d’alguns no sorprèn (tenen una trajectòria concreta) però d’altres, realment sí. Lamentem que CiU perdés aquesta oportunitat.

El segon Ple tenia dos punts: el sorteig de les meses electorals pel 20 de novembre (si us ha tocat us avisaran, o m’ho podeu demanar…); i l’aprovació de les Ordenances Fiscals pel 2012. Vam votar-les en contra, evidentment.

Aquí, vam preguntar sobre algunes d’aquestes taxes:

– Sobre el canvi de la taxa a les parades del mercat vam preguntar si havien tingut en compte això amb la suposada campanya de dinamització que es vol portar a terme (nosaltres pensem que sí que hauria d’anar lligat. L’alcalde va dir que sí, però ja es va veure que ho dèia perquè tocava).

– Per la piscina municipal: vam tenir un debat intens, perquè l’Ajuntament no té argumentació de per què posa un preu o un altre. Ni argumentació, ni control. I tractant-se d’una taxa municipal, això passa a ser greu.

– Sobre les escombraries: vam demanar que s’eliminés la taxa per a les “entitats culturals amb locals propis”. Tan en aquest punt, com en l’anterior que he escrit, ens vam emplaçar a parlar-ne, per tant, l’alcalde va veure que efectivament hagués anat bé crear una comissió de treball… 

I vam fer una reflexió en algunes de les taxes que es bonifica el fet de ser jubilat. Nosaltres pensem que s’ha de tenir primer en compte el nivell de renda de les persones, per donar oportunitat d’igualtats a la població.

Les taxes en general pugen un 3,20, i algunes es congelen (poques). Aquest augment no és argumentat, ni treballat. O almenys, no ho van explicar.

1 comentari

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat

*

*