CICLE DE DONES AL LLUÇANÈS

El ja llunyà diumenge dia 17 de juny va cloure el primer "Cicle de dones" que es va portar a terme a la "Fonda La Primitiva" de Lluçà des del gener fins llavors. Va ser un cicle que hi va passar de tot, música, poesia, literatura, teatre... tot acompanyat -si volies- d'un previ bon sopar especialitat de la casa, i d'un entorn immillorable. Un èxit (en molts sentits) que està tenint continuïtat (seguiu la programació que proposen!).

I acabava el dia 17 amb un concertàs; o no sé com dir-ne, perquè va ser una immensa sorpresa. Qui va poder-hi anar abans ja va poder gaudir d'un dia amb diferents iniciatives, des de l'espai infantil amb l'equip de Malaika, el making off d'un curtmetratge, la presentació del Cantilafont 2018 (edició que va tornar a ser un èxit, aquest cop a Sant Boi de Lluçanès) o l'exhibició i laboratori de circ. Fins que a les 7 de la tarda va passar tot. La Kin ja ens havia informat en algunes de les visites a la Primi que el dia 17 de juny seria molt gros. I ella mateixa em va dir mentre estava passant que allò que estava passant era "un somni".

Feia bon temps, el cel estava màgic amb núvols equilibrats. I el John Deere va començar a avançar, conduit per una dona com no podia ser d'altra manera. Les Balkan Paradise Orchestra flipaven, i la corrua de gent que ho seguíem també. Va ser molt potent, i ens ho vam passar molt rebé.

Aquest estiu, i a partir de llavors, Lluçà va ser protagonista de dos altres esdeveniments amb dones com a protagonistes, en ambdós casos al Claustre del Monestir. Van ser "Juntes farem nostra la nit", un homenatge a la Maria Mercè Marçal 20 anys després de la seva mort, a càrrec de les "Dones que cremen romaní"; i "Maleïdes les guerres, i aquell qui les va fer", amb la Lali Barenys, Namina i Carles Beltran. Preciosos tots dos actes.

Per part de l'administració pública és una obligació donar veu a les dones, per part de les iniciatives privades, també. No s'estila però aquest costum. Per això al Lluçanès podem posar de relleu que hi ha aquestes iniciatives tant 'xules', potents i preparades, que sacsegen consciències, que fan viure la cultura, el territori i les persones. I que ens fan a totes i tots un mica més lliures.

Per altra banda, aquest 25 de novembre el col·lectiu feminista del Lluçanès "La Fetillera" (que projecten diferents activitats, com la "Festillera", debats, punts lila, etc) feia despertar la comarca amb informació al carrer de dades de violència masclista al món, situades damunt de siluetes de dones; i un acte colpidor al Passeig de Prats, on s'ha fet lectura del manifest, així i com un vídeo que aquests dies han publicat. Podeu veure'l aquí: https://www.youtube.com/watch?v=w8UqqNIIylA&fbclid=IwAR3svnke1rXK3A4dXgmAOqbguoNfFpCSiIlQTX825bCK2hy7ZuEIclh20xc

Felicitats a totes les persones que ho feu possible!