UN PETIT RECORREGUT PER A ESTIMAR L'ENTORN

Una tarda d'agost vam decidir fer el P.R. C-44 de Prats de Lluçanès. Resultat: més amor per l'entorn tant potent que tenim. És cert que les pluges d'aquest any han mantingut un bosc amb estampa bonica, uns recs vius (alguns feia mooooolt de temps que no els vèiem), unes fonts actives, i el conjunt d'elements patrimonials que et vas trobant enorgulleixen i reforcen el sentiment de pertinença a un lloc. 

Beure aigua de 4 fonts diferents (del Marçal, de les Coves, de la Vila, del Pere Costa), veure'n algunes més (Bernadeta, de la Teula, de la Viscola, Les Tres Fonts); gaudir del paisatge amb plena llum del sol (els primers quilòmetres), amb l'amenaça dels núvols i la insinuació de la posta de sol (a mig tram) i amb llamps, trons i pluja els últims quilòmetres. Observar el pes històric -i actual- de la pagesia amb les cases de pagès i els camps que veus (El Marçal, El Grau, La Vila, Teulats, Les Canals, La Serra dels Degollats, La Costa de la Cavalleria, la Viscola, el Soler de n'Hug, Galobardes i el Molí de Galobardes); notar la màgia de les llegendes i història (Pedra Dreta, Cadira d'en Galceran, Roc Foradat); la importància patrimonial de l'església (Santuari de Lurdes, Sant Marçal, Sant Pere del Grau, Sant Sebastià, Sant Andreu, Santa Eulàlia de Pardines, Santa Llúcia). Tot.

Tots aquests indrets sovint hi vaig, però a un o dos d'ells i apropant-me en cotxe, per ensenyar-los o simplement a passejar. Enllaçats pel PR es fan més màgics i els valores més.

El P.R. C-44 (Petit Recorregut Catalunya 44) compta entre 24 i 25 quilòmetres (si vols, també pots fer-ne la meitat, acabant a Sant Sebastià). S'inicia i s'acaba al Passeig del Lluçanès i està senyalitzat per les ratlles grogues i blanques. Les sigles PR designen un sender de petit recorregut (entre 10 i 50 Km); els GR (Gran Recorregut) són de més de 50 Km i són marcats amb blanc i vermell i els senders locals són de menys de 10 Km marcats de colors blanc i verd (a Prats en tenim diferents senders. Info:  https://pratsdellucanes.cat/turisme/rutes/ ). Va ser fundat fa 24 anys, per la Unió Excursionista de Prats de Lluçanès (UEP), entitat que encara avui el manté amb bon estat (i els faig arribar un gran agraïment).

Així que ja sabeu, pels de Prats, pels del Lluçanès, i pels de més enllà: feu el Petit Recorregut!


Info a la pàgina web de l'Ajuntament: https://pratsdellucanes.cat/turisme/rutes/pr-c44/

Info a la Viquipèdia de tots els PR que hi ha Catalunya: https://ca.wikipedia.org/wiki/Sender_de_petit_recorregut